Parahawking

parahawking_logoAsi každý z nás si aspoň raz v živote položil otázku, aké je to lietať ako vták. Niektorí sa tomu snažia priblížiť pomocou rôznych technických pomôcok. Či už v lietadlá, na vetroňoch či rogalách, alebo na paraglidoch. Ja som to zatiaľ nemal možnosť vyskúšať, ale také plachtenie vo vzduchu môže byť skutočne fascinujúce. Nedávno som dostal emailom odkaz na video s úplne iným rozmerom paraglidingu - parahawking.

Parahawking je spojenie paraglidingu a sokoliarstva. Letec lieta v spoločnosti trénovaného sokoliarskeho vtáka, ktorý mu za drobné odmeny v podobe potravy pomáva vo vyhľadávaní termík a spoločnom plachtení. Parahawking vznikol v Nepále vďaka britskému sokoliarovi Scottovi Masonovi v roku 2001. Mason bol v roku 2001 v Pokhara v Nepále a mal možnosť vyskúšať si tandemový let na paraglide. V tejto lokalite sa vyskytujú rôzne dravce ako sup bielohravý (griffon vulture), orol stepný (steppe eagle) a haja tmavá (black kite). Napadlo mu, že by sa sokoliarstvo a paragliding dalo spojiť. Od tej doby začal Mason aj s pilotom Adamom Hillom trénovať najprv dve haje tmavé a neskôr pridali zdochlinára bieleho (Egyptian vulture) a orlovca hnedosivého (Mountain hawk-eagle). Od tej doby sa tento koníček rozšíril do rôznych krajím sveta. S filmom o parahawkingu vyhrali hlavnú cenu v kategórii VZDUCH na 5. ročníku festivalu Hory a Mesto. Viac informácií môžete získať na adresách:

Wikipedia

Parahawking.com

Google

Youtube

{qtube vid:=pd5BMP_41bI w:=500 ap:=0}

Samozrejme môžeme viesť diskusiu o sokoliarstve a iných aspektoch tejto aktivity, ale to nie je cieľom tohto článku. Každopádne parahawking je jedinečná príležitosť vidieť nielen svet z vtáčej perspektívy, ale aj samotné vtáky priamo z tesnej blízkosti v ich najprirodzenejšom prostretí - nedoziernych výšinách na veterných prúdoch.

{qtube vid:=9jGvCdthQso w:=500 ap:=0}

Zdroj: Wikipedia
Fotka: Scott Mason - www.parahawking.com

Tips - sorting