Larus ridibundus (čajka smejivá) v zimnom šate

LR logoČajka smejivá patrí medzi druhy, ktoré sa vyskytujú bežne aj v mestách s dostatkom vodných plôch pre zber potravy a nocovanie. Využívajú aj potravnú ponuku v podobe odpadkov alebo priameho prikrmovania obyvateľmi sídlisk. V prípade, že vám okolnosti bránia vybrať sa na zaujímavejšie miesta, je aj pozorovanie alebo fotenie týchto vtákov príjemným spetrením dňa. Tento článok vznikol v rámci mojej práceneschopnosti začiatkom februára 2011 priamo z okna nášho bytu. Cieľom bolo lepšie zdokumentovanie rôznych farebných šatov operenia u kŕdľa čajok zmejivých, ktoré sa na našom sídlisku v Bratislave Ružinove vyskytujú pravidelne celú zimu.

 

{bs}larus ridibundus{/bs} patrí medzi takzvané čajky s dvojma vekovými skupinami podľa sfarbenia operenia. To znamná, že počnúc druhou zimou/druhým letom opakuje sa u čajok už rovnaké sfarbenie dospelých jedincov. Na začiatku života (jún-spet.) majú čajky juvenilné sfarbenie. Na jeseň preperujú do 1st-winter (aug.-mar.), nasleduje 1st-summer (feb.-sept.). Následne pokračuje už sfarbenie ad. winter (aug.-mar.) a ad. summer (feb.-sept.). Tieto sa opakujú.

V nasledujúcom texte som sa snažil zobraziť fotografie mladých aj dospelých vtákov v aktuálnom zimnom šate. Keďže článok vznikal začiatkom feebruára, niektoré jedince už pomaly začínali preperovať do letného šatu, čo bude na fotkách aj viditeľné.

LR juv 01LR juv 02LR juv 04LR juv 05LR juv 06 - sitting

Mladé vláky sa dajú jednoznčne určiť podľa tmavého sfarbenia konca chvostu a tiež tmavých koncov ručných a predľakťových letiek. Taktiež vrchná strana krídeľ nie je homogénne sivá, ale obsahuje farebné a vzorované škvrny/plochy. Sú to pozostatky juvenilného operenia a sú viditeľné aj na stojacich/plávajúcich jedincoch (táto fotografia vznikla v dec.2010 na Veľkom Draždiaku, BA).

Vo všetkých šatoch je hlavným identifikačným znakom druhu biele sfarbenie prednej hrany krídel. Tento znak je viditeľný aj z diaľky a je jednoznačný minimálne pre všetky druhy čajok, ktoré sa bežne vyskytujú na území Slovenska.

LR ad 02LR ad 03LR ad 04LR ad 08LR ad 06LR ad 09LR ad 10LR ad 101

Dospelé vltáky v zimnom šate majú chvostové perá čisto biele, vrchnú aj spodnú stranu krídel majú homogénne sfarbenú, s výnimkou koncov krídel, kde je čierne sfarbenie. Spomínaná predné hrana koncov krídel je jasne biela, ako ukazujú fotografie vyššie.

Verím, že táto krátka fotokompilácia môže aspoň začínajúcim ornitológom pomôcť postupne vnikať do sveta čajok, ktorý je síce pomerne náročný na určovanie druhov a vekových skupín, ale skrýva o to väčšie čaro a je možné sa mu venovať aj v mestách alebo na nábrežiach riek.

© foto: autor článku

Použitá literatúra:
Svensson, L., 2009: Collins Bird Guide 2nd Edition, strana 179-181

Tips - GPS