Outer Banks 2012, NC, USA

OBX02 logoKeď som si začal plánovať víkend birdwatchingu na juhovýchode USA, ani som netušil, akú perlu tohto kontinentu sa mi podarí zvoliť. V rámci služobnej cesty do Severnej Karolíny som váhal, či obetovať 3,5 hodiny cesty autom na pobrežie, alebo ostať niekde vo vnútrozemí a objavovať krásy tamojších lesov. Rozhodnutie však pri prehliadaní satelitných máp padlo na úchvatné piesčité pobrežie Atlantického oceánu. Už tak na mape to vyzeralo, že lokalita nemôže sklamať a tento predpoklad sa aj naplnil.

Moje lietadlo z Indianapolisu do Chicaga meškalo a tak som nestihol prípoj (aj pri lietadlách sa to tak volá?) do Raleigh, hlavného mesta NC. Po 4 hodinách čakania na letisku som už ani neveril, že sa tam aj dostanem, ale osud bol ku mne milosrdný. Ako jediného cestujúceho z čakacej listiny na voľné miesto ma nakoniec vyzvali nastúpiť. Lietadlo už bolo zavreté a pripravené na odlet, ale nakoniec sa všetko podarilo a ja som s veľkou úľavou sledoval, ako sa odliepame z letištnej dráhy pri pomaly zapadajúcom slnku. Z Raleigh ma čakala cesta 3,5 hodiny prenajatým autom na pobrežie, kde som mal rezervované ubytovanie od piatka večera do pondelka rána, takže plné dva dni. Vďaka tme som si veľmi nemohol užívať výhľady na okolie. Jediné, čo sa zmenilo, keď som sa začal blížiť k pobrežiu do tých bažinatých oblastí, bola riadne hustá hmla. Podchvíľou som čakal že sa z nej vynorí nejaká príšera. Nakoniec sa vynorili iba dva nesmierne dlhé mosty križujúce zálivy. Po chvíli hľadania som našiel svoj penzión a veľmi unavený sa hodil do postele.

001 Bodie Island - mokrade
Mokrade na Bodie Island neďaleko majáku. Podľa vyznačených streleckých miest sa tu zjavne dosť poľuje.

Ráno skorý budíček, raňajky na recepcii (tie sladké žemličky a mufiny a jeden jogurt u nás raňajkami nenazvú, ale čo už, hlavne že to bolo po ruke) a šup ho do auta smer juh. Ubytovaný som bol v Kill Devil Hills. Až na mieste som zistil, že priamo z okna mojej izby som videl na pamätník prvého letu bratov Wrightovcov. V prvý deň som si naplánoval, že pôjdem preskúmať pobrežie južne od môjho motelu. Podľa mapy sa tam nachádzalo viacero zaujímavých miest, vrátane chránených oblastí. Chcel som ísť aj priamo na pobrežie, ale aj na močiare a jazierka v okolí. Na rovinu poviem, že tu človek cíti, že je v poriadne rozvinutej civilizácii. Ani som z mesta nevyšiel a hneď som narazil na turistické informačné centrum. Nabral som nejaké materiály a so zamestnancom som sa začal baviť o vtákoch. Najprv sa tváril, že už nič špeciálne nemá, ale po družnom rozhovore som si získal jeho dôveru a ako za hlbokého socializmu, vytiahol nakoniec podpultový tovar – jeden z posledných výtlačkov checklistu vtákov z Outer Banks. Perfektne prepracovaný zoznam na na tretinky preloženom A4 formáte, v podobe skladačky. Ku každému druhu aj legenda o jeho výskyte po mesiacoch. Skoro som stratil reč, úplná pecka. Odkaz na stiahnutie na internete je tu: http://www.fws.gov/southeast/pubs/PeaIsland_birdlist.pdf

Bodie Island Lighthouse

Prvá moja zastávka viedla ku majáku, vedľa ktorého sa nachádzajú plytké jazerá a močariny. Maják opravujú a v tom čase sa nedal navštíviť. Ku rozhľadni viedla cestička s tabuľkou upozorňujúcou na hady v tráve. Rozhľadňa bola parádna a našťastie dosť dlho som tam bol sám. Neskorší návštevníci ju dosť rozkolísali. Na zábradlí sedeli volavky, ktoré ma veru pustili veľmi blízko na celkom dobré fotky aj s mojim starým kompaktom, ktorý som mal so sebou.

010 Bodie Island Lighthouse
Maják na Bodie Island je práve v rekonštrukcií.

002 Bodie ISland - hocdnik ku pozorovatelni
Chodník od majáku ku rozhľadni. 

003 Bodie Island - pozorovatelna
Pozorovateľňa postavená rovno nad močiarom s otvorenou vodnou plochou vyzerala veľmi lákavo.

007 Bodie Island - jazero
Močiar pri Bodie Island majáku má aj veľkú plochu otovrenej hladiny, kde sa zhromžďuje množstvo vtáctva.

005 Tricolored Heron
Egretta tricolor - Tricolored Heron - volavky trojfarebné ma pustili na takú krátku vzdialenosť, že som tomu nechcel uveriť. Prakticky nemožné v našich končinách bez extrémneho maskovania.

Na vode som hneď videl brodiť viacero druhov volaviek, ibisy a množstvo kačíc. Väčšina však bola dosť ďaleko a v protisvetle a tak si myslím, že som viacero druhov vôbec neurčil.

006 Northern Pintail
Kačica ostrochvostá bola asi najbežnjším druhom z tejto čelade.

008 White Ibis
Kŕdel kvár bielych (Eudocimus albus - American White Ibis - kvara biela) sa kŕmil v plytkých vodách. Neďaleko skupiny som videl aj jedného mladého jedinca, ktorý bol dost tmavý a spočiatku ma mýlil, či sa nejedná i iný druh.

Vo vode sa pohybovalo aj viacero krabov, ktoré boli veľké a farebné. Malé spevavce z porastov som nevedel ani určiť ani nafotiť. V diaľke som zazrel pomerne bežný druh pre túto oblasť...

011 carb

Cestou späť sa viac rozprúdil život v konároch stromov a kríkov a tak som mal šancu spozorovať niekoľko ďalších druhov.

012 undetermined species
Tento druh som si netrúfol správne určiť. Nápadne mi pripomínal Motacilla Flava, ale ten sa tu nevyskytuje. 

013 Yellow rumped warbler
Asi najbežnejší spevavec, s ktorým som sa tu stretol, bol Dendroica coronata - Myrtle (Yellow-rumped) Warbler - horárik zlatohlavý

014 Red-winger Blackbird
Toto je veľmi uškriekaný vták, ktorý sa nachádzal asi všade. Agelaius phoeniceus - Red-winged Blackbird - vlhovec červenokrídly

015 Boat tailed grackle
Taktiež jeden z najbežnejších druhov. Quiscalus major - Boat-tailed Grackle - vlhovec pobrežný

016 Yellow rumped warbler
Ďalší dodatočne určený druh. Predpokladám, že sa jedná o Passerculus sandwichensis - Savannah Sparrow - strnádlik trávový.

Cape Haterras National Seashore

Celé pobrežie Atlantiku v tejto oblasti až po maják na Cape Haterras sa nazýva jedným menom a je chránené. Na rôznych miestach ale platia rôzne pravidlá. V podstate sa dá s vybaveným povolením jazdiť terénnym autom na mnohé časti a intenzívne to využívajú miestni rybári. Sú ale oblasti, kde je vjazd autom prísne zakázaný. Ja som sa na pobrežie dostal najprv na mieste kempu, ktorý bol v tom čase opustený. Celý biotop bol pre mňa veľmi zaujímavý, lebo na piesčité pobrežia mora prakticky nechodím. Keď som sa prebojoval až na pláž, čakalo ma príjemné prekvapenie. Pomerne silný vietor prinášal niekedy aj metrové vlny, na ktorých sa elegantne surfovali pelikány hnedé. Kopírovali vlnu a čakali, kde sa v jej vrchole objaví nejaká ryba. Vyzeralo to úchvatne a moje video to asi veľmi dobre nezachytí.

017 margaretky na pobrezi
Takéto margarétky skrášľovali piesčité pobrežie v zarastených častiach.

018 pobrezie OBX
Mosty prepájajú jednotlivé ostrovy tejto pobrežnej piesčitej bariéry.

019 pobrezie OBX
Takto vyzerá breh, kam sa smie jazdiť aj terénnym autom. Povolenie vlastní asi každý, kto chce.

020 Brown pelican surfing the waves
Fotografia nevystihne krásu kĺzavého letu akoby na morskej vlne. Pelecanus occidentalis - Brown Pelican - pelikán hnedý

Z tohto miesta som mal už výhľad na jeden z mostov, ktorý spája postupne ostrovy. Tieto síce nie sú také dlhé ako tie prístupové, ale aj tak som sa tešil na zvláštny zážitok z ich prejazdu. Predely medzi ostrovmi majú svoje názvy a tento sa volal Oregon Inlet. Na pobreží som na moje neskoršie počudovanie veľa toho nevidel a tak som šiel ďalej. Pri prejazde mostu má človek pokušenie sa pozerať všade len nie na cestu. Okolo lietajú kŕdle čajok a pelikánov. Rovno za mostom bola oblasť, kde odstraňovali následky hurikánu a tak sa veľmi nedalo dostať ku pobrežiu. Na jednom mieste som ale zbadal prvého bahniaka a tak som zastavil. Bol to kulík krikľavý.

021 Killdeer
Charadrius vociferus - Killdeer - kulík krikľavý


 Pea Island National Wildlife Refuge

Na tomto ostrove je sústava umelých rybníkov, vybudovaných najmä kvôli zimujúcim vodným druhom. Okolo rybníkov je niekoľko náučných chodníkov a dokonca aj fotografické kryty. Kvôli poškodeniu jednej z hrádzí je ale najdlhšia okružná cesta prístupná iba čiastočne. Srdcom areálu je turistické informačné stredisko, kde je možné kúpiť okrem množstva suvenírov, knižiek a tričiek našťastie aj flaškovú vodu a nejaké čokoládové tyčinky. Vyzbrojený tekutinami a mapkou som sa vybral na cestu pomedzi dve najväčšie jazerá pozrieť miestnu avifaunu. Hneď pri začiatku bolo malé jazierko s krovinami. Vo vode plávali korytnačky a v kríkoch vykrikovalo množstvo vtákov, ktoré som ale podľa hlasu určovať prakticky nevedel (snáď na jeden druh, ktorý si už ale presne nepamätám). Od jazierka pokračovala upravená cestička smerom na západ. Pravidelne rozmiestnené lavičky, niekoľko veľkých vyhliadkových plošín smerom na južné jazero a krásne upravená tráva smerom ku severnému jazeru pripomínali skôr mestský park ako rezerváciu. Ale nebolo to na škodu, skôr naopak. Na južnom jazere boli už pomerne veľké kŕdle vodných vtákov, ktoré som ale zväčša kvôli silnému protisvetlu nevedel určiť. Severné bolo o poznanie chudobnejšie, ale na plytčinách sa začali objavovať nejaké bahniaky.

 039 Pea Island WLR Visitors Center
Perfektne zariadené turistické informačné centrum na Pea Island Wild Life Refuge.

022 jazier na okraji Pea Island WLR
Jazierko pri začiatku značeného chodníku.

024 Pea Island - cesticka pomedzi jazera
Začiatok chodníku prechádza krovinami, kde je možné pozorovať množstvo drobných spevavcov úplne z blízka.

026 Pea Island - severne jazero
Severné jazero bolo dosť vypustené. Vhodné pre bahniaky, ale nevedel som väčšinu z nich kvôli diaľke určiť.

028 Sanderling and Semipalmated Plover
Charadrius semipalmatus - Semipalmated Plover - kulík poloblanistý a vedľa neho Calidris alba - Sanderling - pobrežník belavý

029 White Pelican
Kŕdeľ Pelecanus erythrorhynchos - American White Pelican - pelikánov bielych preletel smerom na juh v plnej kráse.

030 Pea Island - cesticka pomedzi jazera
Chodník ku pozorovacej veži má množstvo lavičiek a medzi nimi aj vyhiadkových polšín nad južné jazero. Každá stavba je venovaná niektorému miestnemu ochranárovi alebo pracovníkovi WLR.

032 Black Bellied Plover
Pluvialis squatarola - Grey Plover - kulík bledý

033 Yellow Rumped Warbler
Dendroica coronata - Myrtle (Yellow-rumped) Warbler - horárik zlatohlavý

034 undetermined species
Neurčený druh bahniaka. Z tejto fotky to asi veľmi nepôjde. Teda aspoň mne.

035 Pea Island WLR - rozhladna
Rozhľadňa na konci cestičky poskytuje panoramatické výhľady, ktoré sú v priloženom videu. Na južné jazero nie je veľmi cez deň vidieť kvôli protisvetlu. 

036 Pea Island - mokrade a zatoky za ostravmi ku pevnine
V tráve na západ som na chvíľku zbadal pásikavý chvost rakoona (neviem slovenský názov).

037 Great Blule Heron
Ardea herodias - Great Blue Heron - volavka statná mi stále pripomínala našu volavku popolavú.

V krovinách som opakovane pozoroval už trochu ošúchané miestne spevavce. Niektoré druhy si človek veľmi rýchlo okuká a prestanú byť také atraktívne, avšak stále treba byť pozorný, lebo nové druhy číhajú za každým rohom. Na záver cesty som prišiel na drevenú rozhľadňu, odkiaľ bol nádherný výhľad celkom dookola. Cestou späť ku infocentru som spozoroval ešte jeden pre mňa nový druh.

038 Brown headed Cowbird
Molothrus ater - Brown-headed Cowbird - zanášač čierny bol príjemným spestrením zoznamu druhov pri návrate ku centru.

040 Boat tailed Grackle
Quiscalus major - Boat-tailed Grackle - vlhovec pobrežný sa pekne predvádzal na vyschnutom strome vedľa centra.

Keďže parkovať sa tu nedalo hocikde, využil som možnosť a šiel som pozrieť aj pobrežie. Našiel som tam viacero bahniakov a čajok. Zoznam druhov a krásnych zážitkov sa začal pekne predlžovať. Na pobreží bolo aj množstvo rybárov. Udice si nosia pekne rozložené zastoknuté do špeciálnych držiakov na autách. Vyzerali pre mňa dosť komicky, tak čisto americky. Úžasné zážitky som mal s bahniakmi. Nebol problém vidiť aj 4 druhy v jednej skupinke. Najaktívnejšie boli pobrežníky belavé, ktoré úplne freneticky pobehovali po piesku vo vlnách a zbierali potravu. Najviac som ale ostal ohromený, keď sa predo mnou začali predvádzať kŕdliky v počte niekoľko stoviek jedincov a preletovali tak ponad vlny.

044 OBX cesta Sever-Juh
Cesta Sever-Juh pretína úzke ostrovy Outer Banks.

046 Great BB Gull and fishermen
Rybári na pobreží vyzerali typicky americky - veľké autá, pupky aj výbavy.

045 Lesser BB Gull - graellsii
050 Lesser BB Gull juv
Larus fuscus - Lesser Black-backed Gull - čajka tmavá

048 Ring billed Gull adult
047 Ring-biled Gull imm
Larus delawarensis - Ring-billed Gull - čajka obrúčkozobá mladý a dospelý jedinec

051 Laughing Gull 2nd winter
Leucophaeus atricilla - Laughing Gull - čajka aztécka v druhej zime.

052 Greater BB Gull adult
056 Greater BB Gull adult and imm
Larus marinus - Great Black-backed Gull - čajka morská

042 Willet
Tringa semipalmata - Willet - kalužiak bahenný je pomerne veľký bahniak

053 Sanderling
Calidris alba - Sanderling - pobrežník belavý zbiera potravu úplne šialene - akoby už ďalšia vlna ani nemala prísť a on musel nájsť aj to posledné ústo.

054 WAders in group
Takáto skupinka 4 druhov bahniakov poteší určite každého. Ten druhý z prava je Tringa flavipes Lesser Yellowlegs kalužiak žltonohý.

055 Black bellied Plover
Pluvialis squatarola - Grey Plover - kulík bledý


Cape Hatteras

Na záver dňa som ešte dorazil na najjužnejšie miesto mojej výpravy. Cesta viedla niekoľkými malebnými dedinkami, plnými drevenných domov na koloch. Slúžia dnes prevažne turistickému ruchu. Na každej ulici je aspoň jeden obchod s výbavou pre surfovanie a iné vodné športy, no a samozrejme rybolov. Dorazil som až ku majáku na Cape Hatteras, ktorý bol veľmi pekný, hoci v tom čase neprístupný verejnosti. Trochu som sa okolo neho pomotal a vyrazil na pobrežie južne od neho. Cestou ku pláži som šiel cez lúčne porasty, kde sa pásli miestne jelene. Krajina v celku zaujímavá. Na brehu som si posedel a pozoroval vtáky, ktoré využívali posledné lúče slnka na lov a prelet na nocoviská. Videl som aj môjho prvého kršiaka v USA a niekoľko ďalších druhov.

058 Cape Haterras LightHouse
Maják Cape Haterras bol premiestnený z pôvodného miesta asi o 200m od brehu kvôli zosuvom pieskového pobrežie, ktoré ohrozovalo stavbu.

059 Cape Haterras LH and grassland

060 Cape Haterras deer
Príjemné stretnutia s miestnou zverou. Boli pomerne kľudné a neutekali ako naše srny.

062 mimozemstan
Toto stvorenie vyzerá ako zo Sci-Fi filmu o úročiacich mimozemľťanoch. Našťastie mňa nenapadol.

061 Osprey
Môj prvý kršák na americkom kontinente. Dokopy som ich tu videl 3 ako tiahli podvečer južným smerom.

063 Sandwich Tern
Thalasseus sandvicensis - Sandwich Tern - rybár sivý

Na záver na zaujal jeden miestny starec. Pri pohľade na neho som si spomenul na knižku Starec a more od Hemingwaya. Ktovie, či aj tento zjavne už dôchodca mal taký vzťah k moru ako hlavný hrdina onej novely.

064 Old man and the sea

Pripájam zostrih videa z tohto dňa. Dúfam, že jednotlivé časti budú zrozumiteľné, kde sa nachádzajú, podľa popísaného textu.

{qtube vid:=b-I39F9RFYc w:=600 ap:=0}

Druhý deň

Nasledujúce ráno som premýšlal, kam sa vybrať, aby som videl niečo iné. Akotak som mal prehľad o pobreží a možnostiach. Rozhodnutie padlo na „nový inlet" - prerušenie ostrovov, ktoré vzniklo iba pred niekoľkými rokmi pri hurikáne a ešte snáď ani názov nemá. Každopádne nemá riadny, ale iba provizórny most, po ktorom som šiel deň predtým a bol som z toho trochu dezorientovaný, lebo nebol na mape. Bol to skvelý nápad. Zaparkoval som pri ceste a vybral sa krížom cez vysokú trávu ku akýmsi ramenám. Trochu som sa obával, či tam na mňa niečo nevyskočí, ale prežil som bez ujmy na zdraví seba alebo iných zvierat. Zaujal ma miestny druh rybárca, ktorý bol teda ma moje očakávania dosť veľký. Volavky boli prekvapivo tolerantné a pustili ma tak blízko, že som sa už obával, že je niekde chyba.

066 OBX new inlet
Vietor na druhý deň riadne fúkal a vlny boli dosť veľké. Krásne divadlo prírody.

067 Caspian Tern
Hydroprogne caspia - Caspian Tern - čegrava veľkozobá

068 Belted Kingfisher
Megaceryle alcyon - Belted Kingfisher - rybárec modrosivý

069 Mourning Dove
Zenaida macroura - Mourning Dove - nachovka smútočná

070 Great Blue Heron
Ardea herodias - Great Blue Heron - volavka statná

071 Brown Pelican
Pelecanus occidentalis - Brown Pelican - pelikán hnedý

072 Double crested Cormorant
Phalacrocorax auritus - Double-crested Cormorant - kormorán ušatý

077 Savanah Sparrow
Passerculus sandwichensis - Savannah Sparrow - strnádlik trávový

073 nieco sa skryva v trave
Tento chlapík sa iba neistoto otočil a maskovaný trávou sa poamlicky nenapadne vytratil. 

Zablúdil som nakoniec priamo ku priesaku, ktorý voda prúdila tam a späť z mora do pobrežných zálivov. Dúfal som, že sa dostanem aj ďalej, ale to bola iba doména rybárov na člnoch a v brodiacich čižmách. Každopádne trpezlivosť ruže prináša, pre mňa to bolo niekoľko druhov čajok a rybárov.

080 Ring billed Gull imm
Larus delawarensis - Ring-billed Gull - čajka obrúčkozobá nedospelý jedinec

081 Fosters Tern
082 Fosters Tern
Sterna forsteri - Forster's Tern - rybár močiarny

083 White Ibis
Eudocimus albus - American White Ibis - kvara biela

089 Laughing Gull imm
Leucophaeus atricilla - Laughing Gull - čajka aztécka

087 New Inlet
086 New Inlet Bridge
New Inlet vznikol asi pred ť rokmi po silnom hurikáne. Most je doteraz provizórny a pripája sa na zvyšky poškodenej vozovky. Celé Outer Banks sú veľmi krehké a život tu musí byť dosť náročný a plný rizík.

Neďaleko boli aj rybníky na Pea Island. Večer cestou domov som videl siluety husí na najjužnejšom, ku ktorému bol zakázaný prístup. Rozhodol som sa zaparkovať na vhodnom mieste pri ňom priamo pri ceste a z diaľky pozrieť osadenstvo. Potešili bernikly veľké a ďalšie druhy. Na vode bolo niekoľko tisíc kačíc ostrochvostých. Nájsť tu kačicu divú bol zásadný problém. Ale aj to sa podarilo.

090 Canada Goose and Black Duck
Branta canadensis - Canada Goose - bernikla veľká a vedľa nich Anas rubripes - American Black Duck - kačica černastá

092 American Wigeon
Anas americana - American Wigeon - kačica bielohlavá

Skúsil som šťastie aj na najsevernejšom chodníku okolo Pea Island Wildlife refuge. Veľa som toho nevidel, niekoľko tunajších bežných spevavcov, jeden rybárec a niečo, čo som neurčil. Na pobreží, ktoré bolo v tejto časti neprístupné pre autá, boli bežné druhy bahniakov.

093 Northern Mockingbird
Mimus polyglottos - Northern Mockingbird - spevák mnohohlasý sa bal prekvapivo rýchlo naučiť aj podľa hlasu. 

095 Yellow rumped Warbler
Dendroica coronata - Myrtle Warbler - horárik zlatohlavý

098 Belted Kingfisher
Megaceryle alcyon - Belted Kingfisher - rybárec modrosivý

096 Undetermined species
Neurčený druh, ale bude to ničo bežné, predpokladám.

099 Sanderlings
Calidris alba - Sanderling - pobrežník belavý

{qtube vid:=Zobi4qVyQ5c w:=600 ap:=0}

Corolla

Večer som sa rozhodol skúsiť ešte nejaké severné oblasti od môjho hotela. Nakoniec to nebol asi najlepší nápad, lebo som veľa cestoval autom a skoro nič nevidel. Prešiel som sa tamojším lesom, ktorý tvorí rezerváciu s divo žijúcimi koňmi. Nemal som však na ne šťastie. Les bol síce zaujímavý, úplne iný charakter ako u nás, ale pre blížiacu sa tmu som už nevidel žiadne vtáky a ani fotiť sa veľmi nedalo. Kto by mal záujem, môže si viac nájsť na internete.

100 Corola Houses

http://www.corollawildhorses.com/

Na tretí deň ráno

Žiaľ až cesta domov mi odhalila miesta, kadiaľ som na pobrežie prišiel a ktoré skrývali veľké možnosti na pozorovanie niektorých druhov a aj ich prípadné fotenie. Odchádzajúc z Nagg Heads smerom na tie dlhé mosty som videl niekoľko malých prístavov, kde oddychovali bernikle veľké, množstvá čajok a iných vodných druhov. Bolo mi trochu ľúto, že som už na ne nemal čas, ale nedá sa stihnúť všetko za tak krátky čas. Cesta späť do Raleigh bola úžasná, z hmly sa vynárali lesy a močiare, ktoré určite skrývali množstvo zaujímavých zákutí na pozorovanie prírody. Videl som množstvo preletujúcich ďatlov, ktoré sú pre mňa osobne jedným z hlavných ťahákov pre birdwatching v USA. Určite v budúcnosti naplánujem nejaký cielený výlet práve na túto skupinu vtákov.

Záver

Návšteva Outer Banks sa ukázala ako jeden z najlepších nápadov, aké som v danom čase mohol mať. Hoci som tam bol asi v najmenej vhodnom čase z pohľadu pozorovania vtáctva, vôbec ma to nesklamalo. Na naše pomery som videl nevídané veci, ktoré vo mne zanechali hlboké zážitky. Dodatočne som zistil, že Pea Island je jedno z 5 najvychytenejších miest na birdwatching v USA celkovo. Som presvedčený, že sa do oblasti určite vrátim a dúfam, že aj v príhodnejšom čase a na dlhšie. Každému, kto by zavítal do tejto časti USA, môžem návštevu ktorejkoľvek časti Outer Banks iba vrelo odporučiť. Prikladám ešte kompletný zoznam pozorovaných druhov, ktoré som si trúfol s istotou určiť. Radšej ani nechcem vedieť, koľko mi ich uniklo....

Môj článok nie je možno úpkne výstižný a neodkrýva všetky detaily a infromácie, ktoré by mohli pomôcť lepšie spoznať toto krásne miesto alebo si sem naplánovať cestu. Veľa informácií nájde každý na internete a nie je potrebné ich opakovať. Kadopádne kdekoľvek sa tu zastavíte, máta šancu vidieť niečo, čo u nás neexistuje a o zážitky nebude núdza. Zopár odkazov prikladám aj sem na záver článku.

http://www.outerbanks.com/birding/

http://www.fws.gov/peaisland/

http://www.ncbeaches.com/Features/Wildlife/BirdsoftheOuterBanks/

 

Zoznam pozorovaných druhov sumárne za všetky lokality
Branta canadensis Canada Goose bernikla veľká 
Anas strepera Gadwall kačica chripľavka 
Anas americana American Wigeon kačica bielohlavá 
Anas rubripes American Black Duck kačica černastá
Anas platyrhynchos Mallard kačica divá 
Anas acuta Northern Pintail kačica ostrochvostá
Anas carolinensis Green-winged Teal kačica zelenokrídla
Podilymbus podiceps Pied-billed Grebe potápka škvrnitozobá 
Eudocimus albus American White Ibis kvara biela  
Ardea herodias Great Blue Heron volavka statná 
Ardea alba Western Great Egret beluša veľká
Egretta tricolor Tricolored Heron volavka trojfarebná 
Egretta caerulea Little Blue Heron volavka modrosivá 
Pelecanus erythrorhynchos American White Pelican pelikán biely 
Pelecanus occidentalis Brown Pelican pelikán hnedý
Phalacrocorax auritus Double-crested Cormorant kormorán ušatý 
Cathartes aura Turkey Vulture kondor morkovitý 
Pandion haliaetus Western Osprey kršiak rybár 
Circus cyaneus Northern Harrier kaňa sivá
Pluvialis squatarola Grey Plover kulík bledý
Charadrius semipalmatus Semipalmated Plover kulík poloblanistý
Charadrius vociferus Killdeer kulík krikľavý
Tringa melanoleuca Greater Yellowlegs kalužiak jarabý 
Tringa flavipes Lesser Yellowlegs kalužiak žltonohý
Tringa semipalmata Willet kalužiak bahenný
Arenaria interpres Ruddy Turnstone kamenár strakatý 
Calidris alba Sanderling pobrežník belavý 
Calidris alpina Dunlin pobrežník čiernozobý 
Leucophaeus atricilla Laughing Gull čajka aztécka
Larus delawarensis Ring-billed Gull čajka obrúčkozobá
Larus marinus Great Black-backed Gull čajka morská
Larus argentatus European Herring Gull čajka striebristá
Larus fuscus Lesser Black-backed Gull čajka tmavá
Hydroprogne caspia Caspian Tern čegrava veľkozobá
Thalasseus sandvicensis Sandwich Tern rybár sivý
Sterna forsteri Forster's Tern rybár močiarny
Zenaida macroura Mourning Dove nachovka smútočná
Megaceryle alcyon Belted Kingfisher rybárec modrosivý 
Corvus brachyrhynchos American Crow vrana krátkozobá 
Corvus ossifragus Fish Crow vrana rybárska
Tachycineta bicolor Tree Swallow lastovička dvojfarebná
Mimus polyglottos Northern Mockingbird spevák mnohohlasý 
Sturnus vulgaris Common Starling škorec obyčajný 
Dendroica coronata Myrtle Warbler horárik zlatohlavý 
Geothlypis trichas Common Yellowthroat horárik pastvinový
Molothrus ater Brown-headed Cowbird zanášač čierny 
Agelaius phoeniceus Red-winged Blackbird vlhovec červenokrídly 
Quiscalus major Boat-tailed Grackle vlhovec pobrežný
Passerculus sandwichensis Savannah Sparrow strnádlik trávový

Určite viem, že mi uniklo viacero druhov bahniakov, čo boli na plytčinách v Pea Island WLR, množstvo spevavcov, čo som buď iba počul, alebo zazrel na krátko a ktovie ešte čo ďalšie. Bez dôslednej prípravy alebo miestneho sprievodcu som sa spoliehal najmä na fotografie a miestny checklist.