Je ráno, piatok 27. februára. Na tento deň sa teším už vyše pol roka. Dnes letíme do Málagy, centra oblasti Andalúzia v južnom Španielsku, ktorá je známa svojou vysokou koncentráciou zaujímavých druhov (nielen) vtáctva. Máme v pláne navštíviť niekoľko zaujímavých lokalít. Vďaka sestrinej priateľke zo strednej školy, ktorá nás sem pozvala a ktorá tu vyše pol roka býva budeme môcť spoznať tento úžasný kraj.  Čo všetko sa nám za tých 8 dní podarilo zažiť? Poďme sa na to spoločne pozrieť:

 27.2. 2015, Piatok

Vráťme sa k spomínanému ránu v piatok, 27. marca. Prezliekli sme sa, hodili do seba nejaké tie raňajky, dobalili posledné veci a o šiestej sme už sedeli v aute a vyštartovali sme, smer Letisko Schwechat. Pohodlne sme o necelú trištvrte hodinku prišli k odletovej hale, a rozlúčili sa s rodičmi, prešli sme check-inom a kontrolou batožiny. Práve ku kontrole sa viaže prvá príhoda: Rakúsky kontrolór preskenuje môj fotobatoh, nedôverčivo pozrie na teleobjektív, foťák, statív, kameru, ďalekohľad... Citujem: "Das ist zu viel (To je priveľa!)!". A privolá kolegu, zrejme špecialistu na bomby a zbrane vo fotoapátoch. Celý obsah batohu musel von, čo zabralo dobrú štvrťhodinu, kontrolór všetko dôkladne prezrel a uspokojivo zistil, že 15-ročný chalan so zápalom pre prírodu a jej fotografovanie ešte nemusí byť terorista a následne som mohol pokračovať ďalej. Ešte som stihol povedať: "Ich bin Vogelbeobacher (Som pozorovateľ vtáctva)", kontrolór na to: "Na ja ja, gut...(No dobre dobre) ;)." Po týchto menších komplikáciách sme prišli ku Gate 47, odkiaľ sme mali o 8:50 štartovať, smer Aeropuerto Málaga. Následný let prebehol v poriadku, super bol najmä pohľad na zasnežené Alpy. Pristátie v Málage prebehlo v poriadku, ešte počas pristávania som zaznamenal prvý druh, hoci z diaľky - nad hladinou letel nejaký druh veľkej čajky. Prvým šokom po pristátí bol teplotný rozdiel oproti strednej Európe - cca o 15 stupňov Celzia. A keď ešte v tom teple ťaháte vyše 20kilový kufor, dá vám to zabrať... Stretnutie so sestrinou priateľkou prebehlo vrelo, predsa len sa so sestrou aj so mnou pozná nejaký ten rôčik. Presťahovali sa sem z českej metropoly kvôli zdravotným dôvodom - morský vzduch. Cestou do Rinkónu dela Vittória (špan. výslovnosť) som spozoroval prvé druhy už z auta - bohužiaľ, bližšie neidentifikované spevavce a dokonca sokola, samec myšiara/ bielopazúravého, avšak takisto sme prefrčali po Autovíii a na bližšie určenie nebol čas. Musím pochváliť vkus sestrinej kamošky na byt- novostavba "na kopečku", celý Rinkón a Málaga ako na dlani.

alt

Výhľad z balkónu bytu, v ktorom sme strávili náš pobyt. V popredí Rinkón, v pozadí sa v hmle pod horou nachádza veľkomesto Málaga (s aglomeráciou vyše 1 milión obyvateľov)

Vychutnávali sme si výhľad z terasy a ja som zatiaľ zaznamenával prvé druhy, napríklad 3 trasochvosty biele (Motacilla alba), preleteli aj holuby skalné domáce (Columba livia f. domestica), či hrdličky záhradné (Streptopelia decaocto). Veľmi ma potešil prvý druh, ktorý u nás nie je možné pozorovať a to dážďovník plavý (Apus pallidus). Cca 20 jedincov lietalo v okolí nášho domu. Po krátkom udomácnení a rýchlom obede sme sa rozhodli ísť sa prejsť na pláž. Cestou som spozoroval opäť veľké čajky. Zastavili sme sa v menšom parčíku neďaleko pobrežia, kde som s  pozoroval druhy, s ktorými sa môže našinec stretnúť aj na rodnej hrude. V tieni stromov poskakovali drozdy čierne (Turdus merula) a vrabce domové (Passer domesticus) i poľné (P. montanus). V stromoch spievali kanáriky poľné (Serinus serinus), stehlíky zelené (Carduelis chloris), a opäť hrdličky záhradné. Podarilo sa mi pozorovať aj škorca lesklého (Sturnus vulgaris) v zimnom šate.

Na pláži ma čakalo sivo-zelené prekvapenie. Sedím na lavičke pod palmami a zrazu sa mi nad hlavou ozve škrekot. Hútam: "Žeby papagáje?". A naozaj! V korunách paliem škrekotali mníšiky šedé (Myiopsitta monachus). Dokonca si jeden párik postavil svoje guľovité hniezdo priamo v korune palmy, pod ktorou som sedel. Miestne populácie zrejme pochádzajú z únikov zo zajatia, keďže ich domovinou je Južná Amerika.

alt

Mníšiky šedé na hniezde

Po pláži sme zamierili späť domov, trošku sme podebatovali a potom sme sa uložili spať, s nádejou na ďalší zaujímavý deň v tomto európskom birdwatcherskom raji.

Druhy pozorované v tento deň:

1. čajka (Larus sp.)

2. trasochvost biely (Motacilla alba)

3. holub skalný domáci (Columba livia f. domestica)

4. hrdlička záhradná (Streptopelia decaocto)

5. dážďovník plavý (Apus pallidus)

6. drozd čierny (Turdus merula) 

7. vrabec domový (Passer domesticus) 

8. vrabec poľný (P. montanus)

9. kanárik poľný (Serinus serinus)

10. stehlík zelený (Carduelis chloris)

11. škorec lesklý (Sturnus vulgaris)

12. mníšik šedý (Myiopsitta monachus)

13. sokol (Falco tinnunculus/naumanni)

 

Tips - upload