Monterrey Mexiko 2012

_Q8P3413-4-2Takmer po roku som sa znovu vrátil do Monterrey v Mexiku a samozrejme okrem práce som si naplánoval aj výlet za miestnymi vtákmi. Hoci pôvodne sme mali zámer vybrať sa na Yucatan, ostalo pri návšteve miestnych hôr, ktoré skrývajú vzácny druh endemického papagája arara hnedočelá - Maroon-fronted Parrot (Rhynchopsitta terrisi). René, môj sprievodca z minulého roku, sa tomuto druhu 8 rokov venoval ako výskumník a tak som mal šancu dozvedieť sa o ich živote viac ako bežný návštevník. A hoci sme nakoniec papagáje pozorovali iba z diaľky ako okolo nás preletovali vo výške, bol celý výlet obrovským zážitkom.

Na poslednú chvíľu sme do partie na výlet v sobotu ráno pribrali ešte Carlosa, ktorý je Reného priateľ a kolega z miestneho ornitologického klubu. Carlos je freelance fotograf divej prírody, píše články a rôzne publikácie o ochrane prírody, robí sprievodcu na ekoturistických lodných výletoch s jednou z najväčších firiem v danom odbore, ktoré tento druh turistiky v podstate založila. Vyštudoval biochemické inžinierstvo a mnoho rokov pracoval na výskume rôznych živočíchov. No viete si predstaviť zaujímavejší život? Pre mnohých to môže znieť ako naplnený sen. Bolo to veľmi príjemným spestrením vymieňať si zážitky a skúsenosti zo života. Carlos mal so sebou aj poriadnu fotovýbavu a tak som sa neobával o dokumentáciu našich pozorovaní, keďže môj foťák ostal v servise a mal som iba starý a neposlušný kompakt na fotenie krajiniek a tak.

P1470646

Vyrážali sme ráno okolo svitania na terénnom 4x4 vozidle na pomerne dlhú trasu, okolo 100km od hotela. Iba hmlisto som tušil kam pôjdeme. Cieľ bolo jediné autom prístupné hniezdisko papagájov arara hnedočelá - Maroon-fronted Parrot (Rhynchopsitta terrisi) v pohorí Sierra Madre Orientalis. Monterrey leží v nadmorskej výške okolo 450-500 m.n.m. Keď sme konečne odbočili z hlavných ciest, začali sme stúpať strmým údolím do výšky. Okolité lesy a scenérie boli úchvatné. Žiaľ dojem trochu narúšali viditeľné pozostatky po veľkom požiari, ktorý tu vyčíňal pred pár rokmi. Aj napriek narastajúcej výške les vyzeral tak trochu tropicky. Cesta bola úzka a viedla miestami takmer korytom malej riečky. Niektoré miesta boli zámerne znížené a z drsného betónu, lebo pri dažďoch bývajú zaplavené a treba ich autom brodiť. Pred niekoľkými rokmi sa oblasťou prehnal hurikán a väčšinu tejto cesty zničil. Dostali sme sa do oblasti, kde je veľa víkendových „kabín", ako to miestni nazývajú akési chalupy na rodinné výlety. Oblasť je stále ohrozená veľkou vodou a na mnohých miestach tomu prispôsobujú infraštruktúru, aby sa tak ľahko nezničila.

P1470647

 hniezdny biotop pre vzducholovce bielohrdlé - White-throated Swift (Aeronautes saxatalis)

Konečne sme odbočili do kaňonu, ktorý nás mal priviesť až ku cieľu – hniezdisku papagájov. Cesta bola v podstate celkom nová, obnovená po spomínanom hurikáne. Jazdiac cez úzku tiesňavu zastavili sme na chvíľku pozrieť množstvo dážďovníkov, ktoré hniezdili v skalnej stene. Cesta pokračovala a priviedla nás až do oblasti Laguna de Sanchéz. Toto miesto je zníženina medzi kopcami, kde sa pri väčších zrážkach nazhromaždí voda v podobe jazera/lagúny a vydrží aj celý rok. Odtok vody je možný iba po dosiahnutí určitej výšky hladiny. Pri našej návšteve bola plocha intenzívne poľnohospodársky využívaná, lebo zaplavená nebola už niekoľko rokov. Tým ako sa krajina otvorila, ukázali sa nádherné scenérie okolitých kopcov a údolí. To sme sa autom dostali už do výšky okolo 2000 m.n.m. a stúpali sme ďalej.

P1470653

P1470660

P1470661

Ako sme opustili ako tak spevnené cesty a zaradili redukciu, začali sa objavovať prvé vtáky. Na kolíku v záhrade domu sedel pamuchár východný - Eastern Phoebe (Sayornis phoebe). Pokračovali sme priamo ku hniezdnej skale. Jedná sa o vápencovú stenu rovno nad sedlom, cez ktoré ide cesta. V horách si miestni ľudia viac-menej svojpomocne vybudovali cesty a starajú sa ne. Mnohí tam bývajú a taktiež sú tam ďalšie „kabíny" na prenájom a pokiaľ chcú, aby tam prišli hostia, musia mať zjazdnú cestu.

P1470658
pamuchár východný - Eastern Phoebe (Sayornis phoebe)

Pri hniezdnej stene sme zastavili a začali sa rozhliadať. Takmer hneď sme začuli hlas papagájov a René upozornil, že takto za ozývajú tesne pred vyletením z hniezda. V tomto čase (stred októbra) sa pomaly končí hniezdenie a mladé sú tesne pred vyletením. Dospelé jedince s jedného z hniezd (aktuálne na tom mieste hniezdia asi 3-4 páry) zrazu vyleteli a priamou čiarou zmizli po minúte za horizontom. Veľa sme si ich neužili. René vravel, že vedia byť pekne zvedavé a prítomnosť ľudí im vôbec nevadí. Zostali sme na mieste asi 20 minút. Za ten čas preletelo niekoľko malých kŕdľov relatívne vysoko ponad nás. Okrem toho sa objavil jeden myšiak červenochvostý (Red-tailed hawk). Tieto zvyknú v čase vylietavania mladých posedávať nad skalou na stromoch a čakať, kým mláďa vyletí. Mladé sa už nikdy nevracajú do hniezda a prvý let je pre nich veľmi nebezpečný. Tento myšiak však vyšiel dnes naprázdno.

P1470664
hniezdna skala arary hnedočelej - Maroon-fronted Parrot (Rhynchopsitta terrisi)

_Q8P3413-4
arara hnedočelá - Maroon-fronted Parrot (Rhynchopsitta terrisi)

_Q8P3361
myšiak hrdzavochvostý - Red-tailed Hawk (Buteo jamaicensis)

vzducholovec bielohrdlý - White-throated Swift (Aeronautes saxatalis)
vzducholovec bielohrdlý - White-throated Swift (Aeronautes saxatalis)

_Q8P3373
kapuciarka belasá - Mexican Jay (Aphelocoma ultramarina)

Carlos sa rozhodol ostať na mieste s foťákom vyčkať lepšie príležitosti na fotenie papagájov a mi sme s Reném pokračovali ďalej na jedno miesto, kde sa podľa jeho skúseností zdržuje veľa vtákov. Jedná sa o záver údolia, ktoré dole vyúsťuje priamo na nížiny a tak tvorí prirodzenú ťahovú trasu pre vtáctvo. Okrem toho je tam malý prameň a tak vlhké prostredie tvorí ďalší dôležitý moment pre vtáctvo z hľadiska potravy. Skutočne, na tomto mieste sme pozorovali väčšinu našich vtákov, ktoré sa nachádzajú v zozname. Videli sme aj na ďalšie hniezdisko papagájov, ale stena sa zatáča a tak nie je možné vidieť priamo na hniezdne otvory. Jediný spôsob priblíženia tvorí zlezenie korytom potoka cez kaskády.
Okrem preletujúcich papagájov ma na tomto mieste potešilo pozorovanie kuvička. V Mexiku ich žije asi 8 druhov. Sovička k nám sama priletela a výrazne sa ozývala. Ktovie kedy konečne uvidím aj toho nášho Slovenského.

Hutton's Vireo IMG_4638
vireo Huttonov - Hutton's Vireo (Vireo huttoni)

Mountain Pygmy-Owl IMG_4658
kuvičok vtáčiar - Northern Pygmy-Owl (Glaucidium gnoma)

Olive Sparrow IMG_4648
strnádlik krovinový - Olive Sparrow (Arremonops rufivirgatus)

White-breasted Nuthatch IMG_4647

brhlík bieloprsý - White-breasted Nuthatch (Sitta carolinensis)

Cesta späť nám znovu ukázala úchvatné výhľady na pohorie a údolia. V kopcoch sa vtáctvo v tomto čase vyskytuje pomenej a zvyčajne v zmiešaných kŕdľoch. Jedná sa najmä o migrujúce a potulujúce sa vtáky. Takže veľa sme toho už nevideli. Keď sme prišli po Carlosa, akurát balil veci a zliezal späť na cestu. Vravel že tesne po našom odchode preletel asi 200 kusový kŕdeľ papagájov a potom 1,5 hodiny nič. Podarilo sa mu nafotiť zopár dokumentačiek miestnych vtákov, ktoré s jeho dovolením prikladám.

Cestou spať sme sa zastavili v „reštaurácií" pri ceste. Veľmi jednoduchá, mali v ponuke dve jedlá, ale boli veľmi chutné a stáli za vyskúšanie. Myslím, že sa netreba obávať a jedlo si dať. Je to naozaj autentické miestne, to čo jedia bežný ľudia.

P1470680

zľava René, Carlos a ja

Na záver cesty sme sa zastavili ešte na okraji mesta v časti, ktorou sa ide ku parku La Estanzuella, o ktorom som písal v článku z minulého roku. V tomto čase sa sem pravidelne vydávajú medvede čierne, aby sa kŕmili na orechoch, ktoré rastú v záhradách. Špeciálne v tej jednej sa v posledných dňoch objavili zakaždým a tak sme šli na istotu. Bolo to také zvláštne, vidieť úplne divokého medveďa za plotom záhrady, ako sa kŕmi na popadaných orechoch. Bola to samica s dvoma mladými. Dali sa pozorovať skoro ako v ZOO. Pristavili sa tam pozrieť aj ďalší ľudia. Carlos im z batoha vylovil niekoľko knižiek o medveďoch čiernych, ktoré pred pár rokmi s podporou sponzorov vydal. Veľmi vydarená malá publikácia s nádhernými fotkami a množstvom textu o živote a ochrane týchto šeliem, ale iba po španielsky, čo mne veľmi nepomohlo. Ale miestny sa potešili.

P1470773

medveď čierny - Ursus americanus

Tým sme ukončili náš výlet do pohoria Sierra Madre Orientalis. Možno sme nevideli až tak veľa vtákov, ako by sa dalo nájsť v parkoch Chipinque alebo La Estanzuella, ani papagáje sme nevideli nejako dobre a z blízka, ale príroda a celkovo krajina boli úchvatné a stáli zato. Navyše, pokiaľ máte skúseného sprievodcu, ktorý zabezpečí aj dopravu a stravu v cene, netreba váhať a tie peniaze radšej obetovať. Uvidíme, kam sa spoločne vyberieme s Reném a jeho známymi nabudúce. Možností ponúka Mexiko neúrekom, len mať ten čas a peniaze. Chuť bude vždy.

Viac fotografií v plnom rozlíšení z tohto výletu nájdete na adrese v mojej galérii. Staršie fotky vtákov z tejto oblasti su v Reného galérii. Ak by mal niekto záujem, nie veľmi aktuálne, ale zato zaujímavá stránka Carlosa je tu.

Zoznam vtákov z tohto dňa:

šuan plodožravý - Plain Chachalaca (Ortalis vetula)
kondor morkovitý - Turkey Vulture (Cathartes aura) X
myšiak hrdzavochvostý - Red-tailed Hawk (Buteo jamaicensis) X
kuvičok vtáčiar - Northern Pygmy-Owl (Glaucidium gnoma) X
vzducholovec bielohrdlý - White-throated Swift (Aeronautes saxatalis) X
čmeľovec červenohrdlý - Ruby-throated Hummingbird (Archilochus colubris) X
tesárik dubový - Acorn Woodpecker (Melanerpes formicivorus) X
ďateľ vlasatý - Hairy Woodpecker (Picoides villosus) X
arara hnedočelá - Maroon-fronted Parrot (Rhynchopsitta terrisi) X
pamuchár kordillersky - Cordilleran Flycatcher (Empidonax occidentalis) X
pamuchár východný - Eastern Phoebe (Sayornis phoebe) X
pamuchár čierny - Black Phoebe (Sayornis nigricans) X
postriežkar bentevi - Great Kiskadee (Pitangus sulphuratus)
vireo Huttonov - Hutton's Vireo (Vireo huttoni) X
kapuciarka pestrá - Green Jay (Cyanocorax yncas)
kapuciarka belasá - Mexican Jay (Aphelocoma ultramarina) X
havran čierny - Common Raven (Corvus corax)
sýkorka ohlávková - Bridled Titmouse (Baeolophus wollweberi) X
sýkorka čiernochochlatá - Black-crested Titmouse (Baeolophus atricristatus) X
oriešok kaňonový - Canyon Wren (Catherpes mexicanus) X
králik rubínovohlavý - Ruby-crowned Kinglet (Regulus calendula) X
drozdovec borovicový - Brown-backed Solitaire (Myadestes occidentalis)
drozd malý - Hermit Thrush (Catharus guttatus) X
drozd Grayov - Clay-colored Thrush (Turdus grayi) X
drozdec dlhozobý - Long-billed Thrasher (Toxostoma longirostre) X
horárik obočnatý - Crescent-chested Warbler (Parula superciliosa)
horárik modrý - Tropical Parula (Parula pitiayumi)
horárik pustovnícky - Hermit Warbler (Dendroica occidentalis) X
horárik hrdzavohlavý - Rufous-capped Warbler (Basileuterus rufifrons) X
horárik vŕbový - Wilson's Warbler (Wilsonia pusilla)
horárik červenoprsý - Painted Redstart (Myioborus pictus) X
strnádlik krovinový - Olive Sparrow (Arremonops rufivirgatus) X
piranga rumelková - Hepatic Tanager (Piranga flava) X
trupiál kapucňový - Audubon's Oriole (Icterus graduacauda)
brhlík bieloprsý - White-breasted Nuthatch (Sitta carolinensis) X

Mapu oblasti zámerne neprikladám, ale odporúčam si pozrieť cez program Google Earth okolie Laguna de Sanchez, najlepšie v 3D pohľade, aby ste aspoň okrajovo získali dojem, ako to tam môže skutočne vyzerať.

Who's online

We have 405 guests and no members online