Yucatán 2013

logo02Poloostrov Yukatán patril už dlhšie medzi moje ciele záujmu, čo sa týka cestovania a pozorovania vtáctva. A keďže moje cesty do tejto oblasti sú veľmi naviazané na pracovné povinnosti, chcelo to trochu šikovného plánovania a zhodu okolností, aby sa výlet vydaril v tom správnom čase. V tejto časti sveta je obdobie sucha zhruba od novembra do apríla, čo sme aj s kolegom (ktorý však nie je birdwatcher, ale má pozitívny vzťah k prírode a cestovaniu) chceli využiť. Naša cesta zahŕňala okrem pozorovania vtáctva aj cestovanie za miestnymi historickými pamiatkami Máyov a príjemným karibským pobrežím s útesmi a morským životom. Cestu sme nakoniec zrealizovali v termíne 28.2.2013 až 8.3.2013 po veľkej časti poloostrova.

Prilietali sme za zhoršeného počasia na obed 28.2.2013 na letisko v Cancúne. Doznievali vplyvy prechodu studeného frontu, všade oblačnosť a vietor. Keď sme vystúpili z lietadla, dostali sme ale riadnu facku od tepla a dusna. V kombinácii s úplne inou flórou to bol jasný znak, že sme v trópoch. Rýchlo sme vybavili formality s batožinou a požičovňou áut (mali sme auto na celý náš pobyt prenajaté), nahodili GPS navigáciu a vybrali sa do prvého cieľa našej cesty - Rio Lagartos. Cesta viedla najprv miestnou diaľnicou, ktorá je aj spoplatnená, ale iba jednou mýtnicou v strede. Za celých 150km sa nedalo nikde odbočiť. Na moje prekvapenie sa okrem toho takmer nikde ani nezatáčalo. Prvá zákrutka prišla po 28 kilometroch. Veľký nezvyk voči naším kľukatým cestám. Človek aby nezaspal za volantom. Miestny projektant proste nakreslil čiaru do mapy a šlo sa. Počas krátkej zastávky pri mýtnici som stihol vidieť niekoľko najbežnejších druhov vtákov v krovinách pri ceste, ktoré sme potom vídavali veľmi pravidelne. Ozývali sa tam aj nejaké druhy papagájov, ale tie som si podľa hlasu netrúfol tipovať ani do konca celého pobytu. Keď sme zišli z dialnice, čakal nás už Yucatánsky vidiek. Odlesnená džungľa, pasienky, nejaké plantáže, ošarpané dediny. Pomaly sme si zvykali. Avšak až na všadeprítomné palmy nebol môj dojem z okolitej prírody až taký exotický. Les je tu pomerne nízky a nájsť pôvodný fragment nie je v tejto časti asi také jednoduché.

Rio Lagartos

Naša prvá zastávka bola malá rybárska dedina Rio Lagartos na severom pobreží Yucatánskeho poloostrova. Je obklopená rozsiahlou lagúnou a predstavuje jedno z najväčších hniezdisk plameniakov v Severnej Amerike. Je to pomerne obľúbené miesto medzi birdwatchermi z celého sveta aj vďaka rozvíjajúcej sa "sieti" sprievodcov a ďalších služieb. Bežných turistov tu ale takmer nenájdete, teda ak si odmyslíte pár zatúlancov a niekoľko vášnivých rybárov. Dedinka celkom malebná. Ubytovanie a sprievodcovské služby sme mali dohodnuté s Diegom Nunezom, asi najlepším sprievodcom z tejto oblasti. Má skvelé referencie a ja som bol naozaj spokojný. Hneď na brehu v prístave majú rodinnú reštauráciu odkiaľ sa vyráža na výlety. Neďaleko v dedine majú postavený malý penzión so štyrmi izbami pre hostí. Má aj perfektne spracovanú web stránku so zoznamom vtákov pre danú oblasť, popis služieb a ceny.

{gallery}/balogm/Yucatan_2013/01_Rio_Lagartos_village{/gallery}

Klikni na obrázok pre zobrazenie celej galérie Rio Lagartos

V prvý večer sme zvažovali nočnú jazdu do lagúny za krokodílmi, ale počasie aj únava z cesty boli proti. Tak sme si šli oddýchnuť na ranný výlet loďou do lagúny za miestnym vtáctvom. Počasie sa do rána umúdrilo a hoci bolo stále pod mrakom, nefúkalo tak veľmi a mohli sme vyrážať. Diego nás postupne povodil po rôznych zákutiach lagúny, ktorá tvorí rozsiahlu chránenú oblasť najmä kvôli plameniakom. Voda je veľmi plytká a tak plaviť sa je možné iba po vyznačených častiach, človek to tu musí  hlavne dobre poznať. Okrem vtákov v okolí prístavu (kormorány, pelikány a čajky) sme hneď ako prvé šli pozrieť práve plameniaky Phoenicopterus roseus (Greater Flamingo - plameniak ružový). Veľa ich nebolo, lebo počasie ich vyhnalo do plytších odľahlejších častí. Mali sme šťastie na menší kŕdel, čo sa kŕmil uprostred lagúny. Sú to majestátne vtáky a hoci ich poznám zo ZOO, vidieť ich na živo bol krásny zážitok. Isto, prísť sem o mesiac neskôr, keď začne hniezdna sezóna, musí byť úplne iné divadlo. Ale človek sa musí tešiť z toho, čo má.

Postupne sme prešli viaceré zákutia loďou. Asi najviac ma prekvapilo, ako sme zakaždým narazili na iný druh volavkovitých vtákov. Celkovo 10 rôznych druhov, všetky vypísané v galérii a na konci v zozname. Na niektorých plytkých miestach boli aj viaceré druhy bahniakov, ale pre vysoký stav vody to boli skôr náhodné pozorovania. Zastavili sme loďou občas pri brehu poriadne si ich nafotiť a popozerať. Krásne zážitky sme mali aj s malým spevavcom Dendroica petechia (Mangrove Warbler - horárik zlatý). Asi v polovici plavby sme vystúpili na breh a po vybudovanom chodníku sme sa vybrali ku sladkovodnému prameňu uprostred mangrovníkového lesa. Tu sme mali šťastie na viacero dravcov. Osobne som prehliadok prelietavajúcu karakaru chochlatú, ale aj letmý pohľad na Elanoides forficatus (Swallow-tailed Kite - koršun vidlochvostý) bol pre mňa splnením jedného zo snov na mojom "checkliste". Aj Diego vravel, že ju nevidel aspoň 2-3 roky. Žiaľ, fotka sa nepodarila. V lese sme videli ešte aj krásneho malého rybárca Chloroceryle aenea (American Pygmy Kingfisher - rybárec malý). Samotný prameň poskytol výhľad na okolie, les tam bol nižší. Prelietavali tam papagéje Amazona albifrons (White-fronted Amazon - amazoňan bieločelý) a neurčený druh klinochvosta, pravdepodobne hnedohrdlého. Uprostred prameňa sme ako v kúpeloch pozorovali vyvaľujúceho sa mladého krokodíla, žial nakoniec jediného za celý pobyt.

Po návrate na loď sme ešte "vymietli" niekoľko ďalších zátok s pelikánmi, hvizdákom malým a volavkami rôznych druhov. Asi najexotickejšia bola Cochlearius cochlearius (Boat-billed Heron - savaku člnozobý). Zdalo sa, že výlet skončí akosi predčasne, po 2-3 hodinách, hoci na stránke bolo popísaných omnoho viac. Neviem či plánovane, alebo vďaka môjmu viditeľnému sklamaniu v tvári, Diego navrhol, že pôjdeme pozrieť ešte autom do okolia dediny na mokrade. Bol to dobrý nápad. Voda v lagúne bola naozaj stále veľmi vysoká vďaka severnému vetru a vtáky boli skryté. Okolie však ukrývalo množstvo krásnych miest vhodných pre ďalšie druhy bahniakov a brodivcov, ale aj kačíc. Bolo neuveriteľné sledovať, ako si miestny ľudia postupne zasypávali podmočené miesta nejakou sutinou, na nej postavili obydlia a veselo si žili. Najkrajší obraz bol na drevenú chatrč postavenú zo zvislo umiestnených konárov, pokrytú palmovými listami, na okraji rozsiahlej mokrade. U nás by človek čakal všeličo, ale tam bolo cez dvere vidieť na obrovskú plazmovú televíziu. Čo už, pokrok nezastavíš a plochá telka musí byť.

{gallery}/balogm/Yucatan_2013/01_Rio_Lagartos_birds{/gallery}

Klikni na obrázok pre zobrazenie celej galérie vtáctva Rio Lagartos

Na jednom mieste pri nedokončených chlievoch (ktoré tvorili inak celkom dobrý pozorovací kryt na vtáctvo) sme mali šťastie na ďalšie dravce. Mňa síce na rozdiel od Diega kaňa sivá veľmi nevzrušila, ale kondor druhu Cathartes burrovianus (Lesser Yellow-headed Vulture - kondor modrohlavý) bol príjemným spetrením pozorovaných dravcov. Pri odchode sme však mali asi najsilnejší zážitok s myšiakom antracitovým - Buteogallus anthracinus (Common Black Hawk - myšiak antracitový). Diego nás vozil v jeho aute s posuvnými bočnými dverami a tak sme ich mali celý čas otvorené, aby sme lepšie videli von. Zrazu sme ani nie 5m od nás na brvne strechy malého domčeka zbadali sedieť tmavého dravca. Nenechal sa nami vôbec vyrušiť, ani keď sme zastavili. Dosť dlho sme ho fotili a filmovali. Až keď Diego vyšiel von a z pomerne malej vzdialenosti ho nakoniec vyplašil, vták odletel. Cítil som sa ako na safari, takéto pozorovanie z auta sa nevidí každý deň.

Po návrate do prístavu k reštauráii sme sa dočasne rozlúčili a šli si oddýchnuť na izbu. Cestou sme sa ešte zastavili v rybárskom prístave pofotiť čajky, pelikány a rybáre. Najviac ma zaujali zobále Rynchops niger (Black Skimmer - zobáľ čiernochrbtý). Pôsobili trochu hlúpym dojmom, ale ich pomerne synchronizované pohyby stáli skutočne zato. Diego sa smial, že ak chceš vedieť smer vetra, pozri sa na ne, vždy sú otočené proti vetru. Asi aby im tie obrovské zobáky neťahali hlavu do boku. Pred večerou sme ešte autom vybehli na neďalekú pláž, ale pre silný vietor sme skoro žiadne ďalšie druhy vtákov nevideli. Potešila však Caracara cheriway (Northern Crested Caracara - karakara chochlatá), ktorú som potom ešte raz videl z auta keď sme na druhý deň odchádzali. Nádherný dravec. Večerný plán s reparátom na výjazd za krokodílmi sa opäť kvôli vetru a silnému prílivu nekonal, takže týmto sme naše zážitky z prvého miesta v Mexiku uzavreli.

http://www.youtube.com/watch?v=GJFt0ZG9rwY

Za zmienku stojí azda ešte fakt, že sme v niekoľkých obchodíkoch s potravinami nikde nevideli základ stravy - pivo (respektíve vôbec žiadny alkohol). Dôležitá lekcia - na predaj alkoholu treba mať licenciu a taký obchodík má vždy potom označenie Mini Super, respektíve je to už riadny veľký obchod Spuermarket. Aby som to dostal do kontextu, poviem pár vecí o samotnom Mexiku. Prvý dojem našinca z týchto častí Mexika  (keď opustí lesk prímorských letovísk) je, že prišiel do nejakej upadajúcej osady neprispôsobivých spoluobčanov. Aj tmavá pleť miestnych ľudí tomuto predsudku výrazne napomáha. Miestni ľudia sú povačšine bezpochyby veľmi chudobní a prevažne žijú z rôznych dotácií, ktoré od vlády dostávajú. Dopestovať tu niečo je náročné, výnosy malé. Rýchlo som si však napravil obraz o Mexičanoch. V prvom rade je vidno, že každý sa snaži nejakým spôsobom si privyrobiť. Či je to malý obchodík s potravinami, alebo predaj ovocia popri dialnici (dokonca už aj pekne očistené v plastových vreckách), taxikár čakajúci na autobusovej zastávke pri diaľnici dúfajúci v nejakých turistov alebo unavených domácich, rôzne drobné služby a tovary. Deti chodili pekne v uniformách do školy každé ráno. Každá, aj odľahlá komunita mala svoju malú školu (akási forma našich malotriedok). Keď som sa s Diegom rozprával o Mexiku, na otázku, či sa tam žije ťažko mi až udivene odpovedal, že prečo si to myslím. Že vraj kto sa snaží, má všetko čo potrebuje. Ostal som ohromený takým iným pohľadom na veci okolo seba. Či je to výsledok skromnejšieho pokornejšieho života, alebo povestný karibský "maňana štýl", skutočne som rýcho stratil predsudky voči nim a prestal ich prirovnávať k našim osadám na okraji spišských dedín. Tento pocit sa mi opakovane potvrdil aj pri ďalších stretnutiach s miestnymi ľudmi a iba ľutujem, že tých príležitostí nebolo omnoho viac. Už len tá španielčina mi robí starosti, že ju neviem.

http://www.youtube.com/watch?v=e-rcD9NgFMo

Calakmul

Výber ďalšieho miesta nášho výletu sa počas plánovania veľmi často menil, ale nakoniec sme spravili veľmi dobre, že sme sa rozhodli navštíviť jedny z najväčších Máyskych ruín na Yucatáne, hoci výrazne odľahlé na hraniciach s Guatemalou. Cesta nám trvala skoro celý deň a nebola nijako zvlášť atraktívna, ale aspoň sme lepšie spoznali tvár vidieku a v meste Felipe Carillo Puerto (tiež známom z viacerých tripreportov) doplnili zásoby a konečne kúpili aj tequilu. Množstvo tripreportov upozorňovalo, že v okolí mesta Xpujil (čítaj Špuchil - zámerne píšem s mäkkým i) nie sú žiadne benzínové pumpy a tak sme sa snažili natankovať ešte skôr. Omyl, tie reporty boli už pomerne zastaralé a cestou od Chetumalu do Xpujil a aj v samotnom meste sme ich videli celkom 5 a niektoré dokonca brali aj kreditné karty (nie celko bežný jav na Mexických benzínkach). Ubytovanie bolo v hotely Rio Bec Dreams, čo je skôr skupinka bungalovov. Celkom malebné miesto, hoci hneď pri hlavnej ceste, zasadené do lesa. Keby v noci nebolo iba okolo 11 stupňov, asi by nám nevadilo, že na oknách bola iba sieťka proti hmyzu, ale nič proti chladu. Najesť sa tam veľmi nedalo, iba v obmedzenom čase, také skôr tradičné americko-britské jedlá a navyše dosť drahé. Nuž ale pečivo, konzerva a pivo to zachránili. Všadeprítomné bromélie na okolitých stromoch dotvárali zvláštnu kulisu paštétovej večere. Mali sme cez internet dohodnutého sprievodcu na Calakmul a ostal som príjemne prekvapený, keď mi pri ubytovávaní povedali, že Nico im už volal a potvrdil, že ideme na druhý deň ráno spolu preč a všetko nám zabezpečili podľa potreby.

{gallery}/balogm/Yucatan_2013/02_Rio_Bec_hotel{/gallery}

Klikni na obrázok pre zobrazenie celej galérie Rio Bec Dreams

Ráno s miernym meškaním dorazil Nico na terénnom aute a vydali sme sa na skoro 120km cestu ku ruinám Calakmul. Jazdu sme využili na predstavenie okolia, histórie a samozrejme prírody. Nico pochádza z Argentíny, jeho rodičia sa presťahovali do Mexika za prácou a on tu vyrastal od stredoškolských čias. Hoci nebol miestny, vedel o Yucatánskom poloostrove, Campeche a špeciálne Calakmule viac ako ľudia, čo tu výrástli. Vyštudoval turistický ruch a má aj špeciálne skúšky a licencie na sprevádzanie v štáte Campeche. Keď som si v duchu porovnával, aké podmienky na sprievodcov kladie pre nás "rozvojový" štát a ako som ich absolvoval ja v krajine, ktorá sa cíti byť súčasťou modernej EÚ, radšej som myšlienkami zablúdil inam. 

Yucatán je jednou z najmladších častí kontinentu (asi iba 10 miliónov rokov) a vznikov vydvihnutím morského dna. Celý je vápencový a za krátke odbobie jeho existencie sa nevytvorila dostatočná vrstva pôdy, aby na nej mohli rásť veľké rastliny. Navyše, okrem niekoľkých málo miest (časť z nich vytvorených umelo starými Máymi), neexistuje tu žiadna rieka a povrchová voda. Väčšina zrážok rýchlo presiakne do podzemia, kde vytvára riečištia a eroduje podložie. Takto vznikajú rozsiahle jaskynné komplexy. Z času načas sa vyeroduje taká rozsiahla jaskyňa, že strop sa prevalí a vznikne tak prístup do tohto systému. Tieto prepadliny sa volajú cenote a sú jedným z hlavných turistických lákadiel poloostrova. Potápači tam dokážu preskúmavať kilometre ciest. V niektorých sa dá aj šnorchlovať. Voda je príjemne teplá, aspoň na naše predstavy o rieke v jaskyni. Kvôli kombinácií klímy a slabej pôdy tu rastie suchá, čiastočne opadavá (asi 70% stromov v obdobii sucha zhadzuje listy) stredne vysoká (20-30m) džungla. Pôda je slabá a po vyklčovaní prínáša úrodu iba 3 roky s klesajúcim výnosom 700/500/300 kg kukurice na hektár. To je v porovnaní so stredným Mexikom, kde je úroda okolo 7000kg kukurice na hektár, žalostne málo. Skrátená história Máyov hovorí o tom, že ich počiatky boli na pobreží Pacifiku JZ smerom od Yucatánu. Okolo roku 400 p.n.l. začali postupne osídlovať tzv. centrálne máyske nížiny, čo zahŕňa oblasti severu Guatemaly, juhu Yucatánu (vrátane oblasti Calakmulu) a iných častí Mexika. Tu žili až približne do roku 800 n.l. kedy oblasť z viacerých dôvodov opustili a presunuli sa viac na sever (pevninskej aj poloostrovnej časti Mexika). V čase najväčšej slávy klasického Máyskeho obdobia žilo na tomto území odhadom až okolo 20 miliónov obyvateľov, čo predstavovalo najhustejšie osídlenie na svete v tom čase. V kombinácií s málo úrodnou pôdou, špecifickým politickým zriadením a neustálymi vojnami bola oblasť predurčená k záhube. Preto okolo roku 800 n.l. oblasť Calakmulu obyvatelia kompletne vyčerpali a krajinu opustili. Od tej doby sa tu nerušene vyvíjala džungla a všetky majestátne stavby zarástli. Ľudia sa do centrálnych častí vrátili až koncom 19. storočia pri hľadaní prírodných zdrojov, najmä dreva. Jeden zo stromov je zdrojom prírodnej gumy, z ktorej Máyovia vyrábali žuvačky. Práve vďaka prieskumným letom amerického botanika, hľadajúceho v džungli miesta s výskytom týchto stromov boli objavené pyramídy v Calakmul v 30. rokoch 20. storočia.

{gallery}/balogm/Yucatan_2013/02_Calakmul_ruins{/gallery}

Klikni na obrázok pre zobrazenie celej galérie Calakmul ruín

Do oblasti Calakmul sa dnešné mexické obyvateľstvo dostalo až v 60. rokoch, keď vláda riešila ekomonické problémy v iných častiach Mexika a prisľubila ľudom dotácie, pokiaľ sa sem presťahujú. Vytvorili sa komunity a ľudia, ktorí v nich žili, sa nazývali ejido (echido). Nevlastnili pôdu, mali ju iba zadarmo od vlády prenajatú a dostávali peniaze ako dotácie za klčovanie džungle pre hospodárske účely. Keď sa do popredia dostali otázky žitovného prostredia a klimatické zmeny, začala vláda dávať dotácie za opätovnú výsadbu lesa. Znie to ako kocúrkovo, všade majú ľudia svoju vládu a rôzne "riešenia". Cesta do Calakmul po odbočení z hlavnej cesty vedie práve územém jednej komunity ejidos, ktorá za prejazd vyberá poplatok. Ako sme zastavili pri rampe a Nico platil, zbadali sme nášho prvého zaujímavého vtáka - Eumomota superciliosa (Turquoise-browed Motmot - momot čiernohrdlý). Žiaľ zahliadol som ho iba nakrátko a cez čelné sklo auta binokulárom bol dosť zdeformovaný, ale jasne rozpoznateľný. Škoda, že rýchlo odletel ďalej. Cesta prebiehala pokojne, hoci nakoniec sme sa nazbierali 3 autá v "kolóne". V jednom momente sme zbadali aj miestnu špecialu Meleagris ocellata (Ocellated Turkey - morka lesklá). Rýchlo zmizli v lese, ale mali sme na ne šťastie ešte niekoľkokrát počas dňa, či už priamo pozorovanie, alebo hlasové prejavy tokania samcov.

{gallery}/balogm/Yucatan_2013/02_Calakmul_birds{/gallery}

Klikni na obrázok pre zobrazenie celej galérie vtákov z Calakmul

Zaparkovali sme pri vstupe a zaplatili vstupenku. Vďaka ochrane prírody nie je možné pamiatky odkrývať kompletne a tak sme celý ďaň strávili v džungli chodením po upravených chodníkoch a iba občas vyliezli na pyramídu, aby sme sa porozhliadli. Už prvá z nich nás absolútne fascinovala a výhľady boli parádne. Nekonečná rovina s džungľou, iba zo severu ohraničená malými pahorkami. V lese sme pozorovali rôzne druhy vtákov, hoci som očakával trochu väčšiu diverzitu. Okrem morky lesklej som si brúsil zuby aj na tukany. Tie mi ale unikli. V blízkosti najväčšej pyramídy mi Nico vravel, že sa tam ozýva (ja som hlas prirodzene identifikovať nevedel). Dlho som ho vyzeral sediac na vrchole pyramídy, ale nepodarilo sa. Čo som ale nečakal bolo pozorovanie Sarcoramphus papa (King Vulture - kondor kráľovský). Rovno dva jedince tohoto majestátneho vtáka krúžili ponad džungľu keď som sedel na vrhole jednej z pyramíd. Nico, ktorý s nami na vrcholy neliezol, iba z dola vzrušenie kričal, že letí kondor kráľovský. To som ich už ale mal nafilmované a tešil sa z krásnych pohľadov.

V rámci sprístupnenej lokality pamiatok je aj malý močiar, ktorý ako zásobáreň úžitkovej vody vybudovali Máyovia. Dnes je celá plocha zarastená a útočisko tu náchádzajú napríklad Jacana spinosa (Northern Jacana - jakana ostnatá), Fulica americana (American Coot - lyska popolavá) alebo Tachybaptus dominicus (Least Grebe - potápka čiernohlavá).

http://www.youtube.com/watch?v=LtUxh9cyL-c

Celkovo ma lokalita nadchla, hoci z pohľadu avifauny som očakával trochu viac. Ale nedá sa mať úplne všetko a ešte sme mali pred sebou množstvo ďalších príležitostí. Vrátili sme sa po krátkom pikniku naspäť do hotela, kde som ešte využil trochu svetla a nafotil niekoľko ďalších druhov. Večeru sme absolvovali v Xpujil v hotelovej reštaurácií. Trochu adrenalínové, ale nie kvôli kvalite, skôr vďaka neznalosti španielčiny. Konečne som si nevedomky objednal jedlo s prílohou z fritovaných banánov. Zaujímavá prudko sladká chuť.

{gallery}/balogm/Yucatan_2013/02_Rio_Bec_birds{/gallery}

Klikni na obrázok pre zobrazenie celej galérie vtákov z Rio Bec Dreams

Becan a Laguna Carolina

Cestou domov sme predošlí deň spovedali Nica, kam sa oplatí ísť druhý deň ráno ešte predtým, ako vyrazíme preč ku pobrežiu do Tulum. Okolo Xpujil je viacero menších ruín Máyských pyramíd. Odporučil nám ale aj návštevu lagúny za osadou, v ktorej sám býva. Už aj cesta k nej sľubovala rôzne biotopy a teda množstvo nových príležitostí. Plán bol skoro ráno najprv lagúna, potom pyramídy v Becan a potom pred obedom cesta preč. Dohodol som sa s Tomášom, že šoférovať budeme na striedačku tak, aby som mal lepšie výhľady. Už tesne za osadou Valentino sme zazreli pri ceste túlať sa niečo malé, skoro ako perlička. Nebol som si istý, či to nie je nejaký domáci vták, ale radšej som ho nafilmoval. Nakoniec sa z toho vykľula Crypturellus cinnamomeus (Thicket Tinamou - tinama húštinová). Príjemný začiatok. Pokračovali sme cez polia a akési malé plantáže. Tu bolo viacero druhov spevavcov. Konečne som videl aj Cardinalis cardinalis (Northern Cardinal - kardinál červený), ktorý mi unikal na všetkých doterajších severoamerických výletoch. Okrem toho potešil aj modro sfarbený Passerina caerulea (Blue Grosbeak - pápežík modrý). Keď sme prešli ďalej do lesa, na strome vedľa mňa som zbadal na vrchole stromu sedieť Ortalis vetula (Plain Chachalaca - šuan plodožravý). Tento druh sme videli krátko na ceste domov z Calakmulu, ale odfotiť sa mi nepodaril. V momente, ako som chcel cvaknúť tohto vtáka sa mi foťák prepol do Stand-by a kým som zistil v strese čo sa stalo, milý vtáčik letel preč.

{gallery}/balogm/Yucatan_2013/03_Laguna_Carolina_land{/gallery}

Klikni na obrázok pre zobrazenie celej galérie biotopov okolo Laguna Carolina

Pri lagúne sme nikoho nenašli, kto by vyberal vstupné (hoci sa to uvádza na tabuli) a tak sme sa voľne potulovali po okolí. Na jazere je spravená celkom pekná rozhľadňa. Odtiaľ sme videli niekoľko volavkovytých vtákov a tiež Anhinga anhinga (Anhinga - anhinga jarabá). Nad vodou lietali asi 2-3 druhy lastovičkových vtákov, ktoré som ale neurčil. Potom sme sa vybrali popri brehu cestičkou smerom na sever. Postupne som začal byť úplne vtiahnutý do deja v korune stromov. Vtáky pribúdali a ja som začal "zdržiavať" našu malú skupinku. Vyvrcholilo to, keď som asi 10 minút nepohnute sedel a fotil ďatla Sphyrapicus varius (Yellow-bellied Sapsucker - miazgojed žltobruchý). To už Tomáš asi nevydržal a práve v momente, keď som myslel, že získam najlepšiu fotku pribehol a spýtal sa, koľko tu ešte ostaneme :-) Šli sme ešte kúsok ďalej, ale zastavil nás plot, ktorý ohradzoval celý les až ku jazeru. Brána bola síce otvorená, ale v Mexiku človek nechodí kam nemá. Iba kúsok :-P Chcel som ísť bližšie k jazeru a veru, vyplatilo sa. Na chvíľku som zazrel krásne vyfarbeného Aramides cajanea (Grey-necked Wood Rail - chriašteľ sivokrký). Potom som pri vode ešte chvíľku sedel a spravil niekoľko celkom pekných fotiek drobných spevavcov (aspoň na možnosti môjho kompaktu) a tiež potápky čiernohlavej. Tomáš už ale začal súriť s odchodom, lebo na dnešnú noc sme hotel rezervovaný nemali.

{gallery}/balogm/Yucatan_2013/03_Laguna_Carolina_birds{/gallery}

Klikni na obrázok pre zobrazenie celej galérie vtákov z Laguna Carolina

Vybrali sme sa teda ku malým, ale zato veľmi zaujímavým zrúcaninám v Becan. Architektúra bola vyslovene odlišná od Calakmulu a bolo tu cítiť, že niektoré stavby boli aj s neskoršieho obdobia. Po vylezení na prvú z nich som mal šťastie na niekoľko druhov, ktoré v ten deň pribúdali zázračne ľahko. Na jednej z pyramíd neďaleko sedel (a dosť dlho sa držal) sokol Falco rufigularis (Bat Falcon - sokol netopierí). Nakoniec som sa k nemu priblížil až veľmi blízko, keď sme asi o hodinu prišli k pyramíde z opačného konca. Taktiež som mal pekné pohľady na Tityra semifasciata (Masked Tityra - tityra masková)Dumetella carolinensis (Grey Catbird - drozdec mačací), alebo Trogon melanocephalus (Black-headed Trogon - trogón čiernohlavý). Taktiež Aratinga nana (Olive-throated Parakeet - klinochvost hnedohrdlý) sa v korunách stromov na mojej úrovni celkom pekne predvádzali, ako vedia loziť aj s pomocou zobáka obratne hore dole.

{gallery}/balogm/Yucatan_2013/04_Becan_birds{/gallery}

Klikni na obrázok pre zobrazenie celej galérie vtákov z Becan

Na ďalších miestach som pozoroval Piaya cayana (Squirrel Cuckoo - kukavka krovinová), Trogon violaceus (Violaceous Trogon - trogón amazonský) a ďalšie druhy. Mal som dojem, že pre birdwatchera to tu bolo pestrejšie ako v Calakmule. Ale možno to bolo iba tým, že tu sme nemali sprievodcu, ktorý by tak oduševnene rozprával o histórii a mohol som sa viac pozerať do korún stromov. Becan si ma jednoznačne získal.

{gallery}/balogm/Yucatan_2013/04_Becan_ruins{/gallery}

Klikni na obrázok pre zobrazenie celej galérie Becanských ruín

Tulum

V meste Tulum, ktoré leží na pobreží Karibiku, sme spali celkovo 4 noci a podnikali sme stadiaľ viaceré výlety. Bola to celkom dobrá voľba a samotné mesto prispelo aj k môjmu zoznamu druhov. Popíšem všetky veci teraz na jednom mieste, hoci nie úplne chronologicky a vo väzbe na ostatné výlety. Spali sme v centre mesta v holely v bočnej uličke na 2. poschodí. Pred našim apartmánom bol nejaký strom, na ktorom každé ráno vyspevovali rôzne druhy vtákov. Mimo iné som tam pozoroval aj Saltator coerulescens (Greyish Saltator - tanečník sivý), Stelgidopteryx serripennis (Northern Rough-winged Swallow - lastovička zúbkokrídla) či všadeprítomné Quiscalus mexicanus (Great-tailed Grackle - vlhovec člnkochvostý). Pobrežie nás neprekvapilo skoro ničím novým, akurát som mal znovu šancu vidieť pekný kŕdlik Calidris alba (Sanderling - pobrežník belavý). Taktiež prelietavali Thalasseus maximus (Royal Tern - rybár veľký), Pelecanus occidentalis (Brown Pelican - pelikán hnedý), Pandion haliaetus (Western Osprey - kršiak rybár) a Arenaria interpres (Ruddy Turnstone - kamenár strakatý). Oblohu občas zatienila aj Fregata magnificens (Magnificent Frigatebird - fregata vznešená), ale už nie tak často. Možno keby som sa vybral južne do Punta Alen na poloostrov, ktorý je súčasťou rezervácie Sian Ka'an, videl by som ich viac. Odradil ma ale od toho fakt, že to tam mali pod palcom ľudia s miestnej ekoturistickej organizácie, ktorí každý večer pomerne teatrálne jazdili v kolónach Jeep-ov po meste a rozvážali turistov do hotelov po náročnom celodennom výlete. Cesta tam je vraj dosť rozbitá a nechcel som riskovať poškodenie prenajatého auta. Platiť im za také hromadné výlety v Jeepoch, nakombinované s rôznymi plávaniami v kanáloch a kadečím ďalším som skutočne nemal chuť. Myslím, že po zážitkoch v Rio Lagartos som asi o veľa neprišiel.

Celkom veľa som si sľuboval od návštevy malých zrúcaním južne od mesta, kadiaľ sme prichádzali v prvý deň. Niekde som čítal, že sú platené, ale prístupné bez časového obmedzenia. Už ani toto neplatí a skôr ako o 8 ráno sa tam človek cez zavretú bránu nedostane. Sledoval som teda vtáky popri ceste a mal som šťastie na endemického ďatľa Melanerpes pygmaeus (Yucatan Woodpecker - tesárik malý), ktorý sedel na vrchole suchého konára. Taktiež opakované pozorovanie veľmi bežného dravca Buteo magnirostris (Roadside Hawk - myšiak zobatý), neodmysliteľné Cathartes aura (Turkey Vulture - kondor morkovitý) a Coragyps atratus (Black Vulture - kondor krkavcovitý). No a na potešenie mojej duše som konečne nafotil aj stále mi unikajúceho Ortalis vetula (Plain Chachalaca - šuan plodožravý).

Na samotných zrúcaninách v Mujil som žiaľ veľa štastia nemal. Okrem naháňajúcich sa kolibríkov a nejakých bežných druhov nič vážne. Čakal som podľa jedného tripreportu skoro zázračný les plný trogonov a motmotov, ale nekonalo sa. Priznám sa, že som potom porušil pravidlá a vošiel na náučný chodník, ktorý práve rekonštruovali a bol preto zavretý a dúfal som, že džungľa niečo prinesie. Vyliezol som aj na rozhľadňu, ale nič. Keď som na opačnom konci chodníka neplánovane vyliezol uprostred malého prístavu v lagúne, všetci si mysleli, že som zatúlaný člen jednej sprevádzanej skupiny pod patronátom už zmieňovanej ekoturistickej organizácie. Keďže ma stále pozorovali, nemal som odvahu vrátiť sa pôvodnou cestou cez les, ale obišiel som to prístupovou cestou okolo a sadol rovno do auta. Snáď ma tam zamestnanec, čo predával lístky, dodnes nehľadá medzi ruinami.

{gallery}/balogm/Yucatan_2013/08_Tulum{/gallery}

Klikni na obrázok pre zobrazenie celej galérie  vtákov z okolia Tulum

V Tulume sme mali jeden celkom pekný zážitok pri hľadaní hotela. Hneď prvý v ktorom sme skúšali šťastie bol pomerne akceptovateľný, ale rozhodli sme sa skúsiť ešte, či niečo nebude lepšie. Chodili sme po meste od hotela k hotelu, ale nič sa nám nezdalo výhodnejšie, akurát sme trochu stratili ilúzie z toho nášho prvého. Ako sme tak blúdili, zašli sme aj do jednej pizzérie, kde ponúkali aj ubytovanie. Pristúpila k nám žena a anglicky sa pýtala, koľko nocí chceme ostať. Ja anglicky, že štyri. Ona anglicky, že ale prvú noc nemá voľnú izbu s oddelenými posteľami, až od nasledujúcej. Tomáš na to mne po slovensky, že však nech ich od seba odsunie aj v tej čo je voľná. Ona na to SLOVENSKY, že to by ich musela najprv rozpíliť! Skoro sme všetci traja padli na zadok :-) Júlia, ako sa nám potom predstavila, žije v Tulume už 11 rokov. Veľmi milé stretnutie. Vysvetlila nám, čo a ako, odporučila nejaké lacnejšie hotely aj priamo na pláži (3km od mesta), dala mapku a vyzbrojení informáciami, vybrali sme sa ďalej hľadať. Jej informácie o cenách na pláži boli zjavne mylné, ale ani sa nečudujem, lebo ceny tu stúpajú každoročne v desiatkach percent a nenechajte sa zmiasť staršími trip reportami. Na pláži to ale ani nestojí zato, pokiaľ nehľadáte nejaké snobské ubytovanie. Najlacnejšie bolo 3-5 krát drahšie ako v meste. Aspoň sme našli miestny supermarket, ubytovali sa v hotely, ktorý nám odporučila Júlia v neďalekej bočnej uličke a večer u nej v pizzérii sme zjedli poriadny steak z tuniaka. Ja som mal pri jednom večernom nákupe suvenírov štastie ešte na ďalšiu skupinku Slovákov, tentokrát mladých ľudí, čo boli v USA v rôznych firmách na stážach a dohodli sa spoločne precestovať Karibik v rámci asi týždňového výletu. Teda už dávno som nemal pocit takej generačnej priepasti, ako s nimi. Boli milí, ale niekde úúúúplne inde ako ja. Som zvedavý, čo vyrastie z mojich detí a aký bude ich pohľad na svet, keď budú mať 20-25 rokov.

http://www.youtube.com/watch?v=IU4TjB0tmcM

Punta Laguna

Pri hľadaní možných alternatív na výlet do prírody sme narazili na miesto zvané Punta Laguna. Jedná sa o jazero uprostred lesov, kde všetci chodia najmä kvôli pozorovaniu opíc. Žijú tam oba druhy opíc, ktoré sa na Yucatáne vyskytujú. Miestni poskytujú aj sprievodcovské služby, ale chceli 250 pesos na hodinu a to sa nám zdalo priveľa. Tak sme na vlastnú päsť vyrazili do lesa popri vode a dúfali, že niečo nájdeme aj sami a nestratíme sa. Krásne sa nám predvádzal kolibrík Archilochus colubris (Ruby-throated Hummingbird - čmeľovec červenohrdlý). Lesom sme sa drali ďalej stretali oba druhy kapuciarok - Cyanocorax yucatanicus (Yucatan Jay - kapuciarka žltonohá) aj Psilorhinus morio (Brown Jay - kapuciarka hnedá). Zrazu sme narazili na podozrivo postávajúcich ľudí v ťažkej výbave (teda aspoň proti nám boli na džungľu vybavený primeranejšie) maskáčov, vysokých topánok, nožov a ... diktafónov. S hlavami vyvrátenými do korún stromov čosi potichu diktovali. Výskumníci z univerzity. Len vďaka tejto krásnej náhode sme spozorovali prvý druh opíc - Ateles geoffroyi vellerosus (Mexican spider monkey - pavučiak čiernoruký). Presný počet neviem, tak okolo 3-5, plus jedno asi 1-2 mesačné mláďa (podla slov jednej z výskumníčok). Pomerne kľudne si sedeli a kŕmili sa. spýtal som sa potom, či a kde máme šancu vidieť aj druhý druh miestnych opíc. Dievčina mi povedala, že šanca je omnoho menšia, ale že so sprievodcom v lese na opačnej strane cesty by sme mohli mať šťastie. Po rozlúčení (dievčinu z univerzity som upokojil iba vyjadrením, že mám GPS a nestratím sa) sme sa lesom potom predierali až do momentu, keď sme kompletne stratili chodník a rozhodli sa radšej vrátiť ku vstupu.

{gallery}/balogm/Yucatan_2013/09_Punta_Laguna{/gallery}

Klikni na obrázok pre zobrazenie celej galérie vtákov z Punta Laguna

Nakúpili sme nejaké autentické suveníry od miestnych ľudí z komunity a rozhodli skúsiť štastie v reštaurácii. Tu som dostal opäť dávku mexickej pohostinnosti a snaživosti. Veľa hostí tu nemajú a tak keď zbadali, že niekto mieri k ich "podniku", nastal rozruch, rýchle prestieranie stola a úprimné úsmevy. V ponuke boli dve jedlá a úplne čerstvé pred mojimi očami pečené tortille. Vybrali sme si kuracie jedlo, ktoré nám ešte majiteľ priamo v kuchyni ukázal v hrnci ako vyzerá. Vraj pôvodný máyský recept z tejto oblasti. Pripomínalo to perkelt bez smotany, ale u nás by ste ho asi nikdy nevarili s banánovým listom. Jedlo bolo vynikajúce a ja som sa skoro obžral, ako som si robil jedno taco za druhým. Vhodné je asi pripomenúť, že taco nie je nejaké konkrétne jedlo/recept, ale spôsob jedenia. Rozložíte si teplú tortillu, naložíte do nej čokoľvek čo máte na stole podľa vašej aktuálnej chuti, zrolujete a zjete. To je taco. Miestnu limonádu z limetiek a cukru nám nosili v kýbloch. A cena ... 200 pesos pre oboch dokopy. Na Mexické pomery úplná paráda. Skutočne sa mi tam páčilo. Majiteľ, zjavne otec dievčat čo mu tam pomáhali, dával popri varením dcéram lekcie cudzích jazykov. Keď medzičasom dorazil ku vstupu autobus s holandskými turistami (zjavne z nejakého rezotu poskytujúceho aj dobrodružnejšie výlety) a vybrali sa najprv opačným smerom ako bola rezervácia, spýtal som sa ho, kam to idú a či je na druhej strane cesty niečo k videniu. Pomerne hrdo povedal, že tam je ich dedina a že sa môžeme ísť v kľude pozrieť, ako to tam majú, na ich kostol, školu a pofotiť si domy. Všetko vraj v úplnom bezpeží, ničoho sa nemusíme obávať. Mal som z toho veľmi dobrý dojem a veru na záver sme tam aj šli pozrieť. Dedina ako v Mexiku, pre nás špinavá s chatrčami, ale... Ako vravím, dojem z tých ľudí bol iný ako z ich obydlí a netreba sa nechať zmiasť predsudkami.

{gallery}/balogm/Yucatan_2013/09_Punta_Laguna_village{/gallery}

Klikni na obrázok pre zobrazenie celej galérie z Punta Laguna

Vrátili sme sa ešte po obede späť do rezervácie, že pôjdeme skúsiť šťastie opačným smerom na severný breh lagúny. Najprv sme v tráve zbadali poskakovať Arremonops chloronotus (Green-backed Sparrow - strnádlik zelenochrbtý). V húštine sedel a obzeral sa prekrásny Passerina ciris (Painted Bunting - pápežík zlatochrbtý). Preletel nám tam aj výrazne modrý spevavec, ale neviem či sa jednalo o Passerina caerulea (Blue Grosbeak - pápežík modrý) alebo nejaký iný druh, žiaľ nie všetko som stihol zdokumentovať. Došli sme až na skoro koniec cesty a vracali sa späť. To nám už cestu križovali naši holandský "kolegovia". Ako sme sa vynorili z lesa pri nich, utrúsili nejaké divné vtipy o domorodcoch, ale nechali sme to tak. Pokračovali sme späť a vyšli sme chodníčkom trochu vyššie do svahu, ked sa začínala lanová dráha, po ktorej sa títo turisti prišli "adrenalínovo" spustiť ponad jazero na druhý koniec. Zrazu som zbadal preletieť lesom niečo nádherné modré a hneď som vedel koľká bije - Eumomota superciliosa (Turquoise-browed Motmot - motmot čiernohrdlý). V nemom úžase sme pozorovali tohto nádherného vtáka. Aspoň ako tak sa mi ho podarilo aj nafilmovať. Sedel pokojne na konári možno 10m od nás. V tom sa začala blížiť naša skupinka na čele so sprievodcom. Hovorím mu, že tam a tam na konári sedí motmot. Jeho to ešte ako tak zaujalo a otočil sa na skupinu s tým, že tam je miestny endemický druh motmota. Jedna mladá slečna, ktorá nedávala pozor, sa trochu odmerane spýtala "Na čo sa to pozeráme?". Odpovedal som jej, že tam sedí motmot. Keď konečne pochopila, čo jej to ukazujem, pomerne otrávene sa otočila na zvyšok svojej skupiny a so znudeným hlasom oznámila "Fogel" a šla ďalej. V tom momente sa milý motmot asi urazil, odletel a mne klesla nálada niekde k bodu mrazu. Tak sme sa radšej pobrali aj my.

Neprešli sme veľmi ďaleko a zrazu sme v korunách stromov začuli jemný šuchot. Vycvičení z predošlého stretu z opicami sme spozorneli a zahľadeli sa do korún stromov. Keď som zbadal tú tvár, hneď som vedel, že dnešný deň dopadol lepšie ako sme si mohli vysnívať. Z hora na nás pozeral dospelý jedinec druhého druhu opice - Alouatta palliata mexicana (Mexican howler - vrešťan pláštikový). Nakoniec ich tam bolo viac a myslím, že tiež jedno mláďa. Venovali sme im dosť veľa času, ale nakoniec samé usúdili, že už toho bolo dosť a postupnými skokmi z vetvy na vetvu sa jedna po druhej vzdialili do lesa. Naša radosť z výletu bola kompletná a zatienila aj tých ignorantov z autobusu. Tak im treba, ak je pre nich spúšťanie sa v postroji po natiahnutom lane vzrušujúcejšie ako pozorovanie zvyškov divej prírody, nech. Aspoň keby nejačali na celý les a nezahadzovali odpadky, nech si príroda môže v kľude pokračovať na svojej púti.

http://www.youtube.com/watch?v=BwFUxFq8q30

Záver

Čo povedať na záver. Na to ako nepripravený som šiel na môj prvý výlet do trópov, videl som pre mňa neskutočný počet druhov vtákov, mnohé z nich po prvýkrat v živote. Mexiko na Yucatánskom poloostrove na úplne uchvátilo a verím, že sa sem čoskoro vrátim. Je tu toho ešte priveľa, čo som nevidel a všetko, čo som videl, by som bol ochotný vidieť ešte aspoň raz. Opäť som mal šťastie na vynikajúcich sprievodcov, ktorých kontakty uvádzam nižšie. Pripájam aj tabuľku so zoznamom pozorovaných druhov aj s rozdelením na základné oblasti, kde som ich videl. Je mi jasné, že možno aj niekoľko desiatok druhov mi uniklo kvôli mojej nepripravenosti a spoliehaniu sa na fotodokumentáciu a dodatočné určovanie druhov. Možno pre niekoho lajdáctvo, ale mne sa ten výlet oplatil tak či tak. Aspoň som si niečo nechal na budúce príležitosti. Ako bonus pre tých, čo tento článok dočítali dokonca, pripájam aj zostrih videosekvencií všetkých druhov, čo sa mi podarilo zmysluplne nafilmovať, aj s názvami. Ak by mal niekto pochybnosti o určení niektorého druhu, alebo sa vedel vyjadriť k tým, čo zatiaľ určené nemám, budem rád, keď pridá svoj komentár.

http://www.youtube.com/watch?v=fs1b4G7cW2Y

Na záver sa chcem poďakovať v prvom rade Tomášovi, že to so mnou vydržal celé dva týždne (vrátane pracovnej časti nášho pobytu), ochotne a trpezlivo čakal kým sa vymotám z tých vtáčikov. Ďalej Paľovi Valachovičovi za požičanie literatúry a dobré rady a spolu s Borisom Demovičom aj za pomoc pri určovaní viacerých druhov vtákov a plazov, ktoré som nevedel správne alebo vôbec určiť. Dúfam, že im pripojené fotky a videá búdú aspoň malou odmenou za ich námahu. Adios Mexiko, zase nabudúce.

Odkazy

Calakmul: http://www.kaanexpeditions.com/

Rio Lagartos: http://www.riolagartosnaturetours.com/Pages/default.aspx alebo http://www.birdingyucatan.com/Pages/default.aspx

Zoznam druhov (aktuálne 113 určených)

Rio Lagartos

Calakmul

Laguna Carolina and Becan

Punta Laguna Tulum  Názov
0 Crypturellus cinnamomeus (Thicket Tinamou - tinama húštinová)
0 0 0 Ortalis vetula (Plain Chachalaca - šuan plodožravý)
0 Meleagris ocellata (Ocellated Turkey - morka lesklá)
0 Anas discors (Blue-winged Teal - kačica modrokrídla)
0 Mergus serrator (Red-breasted Merganser - potápač prostredný)
0 0 0 Tachybaptus dominicus (Least Grebe - potápka čiernohlavá)
0 Podilymbus podiceps (Pied-billed Grebe - potápka škvrnitozobá)
0 Phoenicopterus roseus (Greater Flamingo - plameniak ružový)
0 Eudocimus albus (American White Ibis - kvara biela)
0 Platalea ajaja (Roseate Spoonbill - lyžičiar ružový)
0 Tigrisoma mexicanum (Bare-throated Tiger Heron - tigrovanec žltohrdlý)
0 Cochlearius cochlearius (Boat-billed Heron - savaku člnozobý)
0 Nyctanassa violacea (Yellow-crowned Night Heron - chavkoš žltočelý)
0 0 Butorides virescens (Green Heron - čaplička zelenkavá)
0 0 Ardea herodias (Great Blue Heron - volavka statná)
0 Ardea alba (Western Great Egret - beluša veľká)
0 Egretta rufescens (Reddish Egret - volavka strapatá)
0 Egretta tricolor (Tricolored Heron - volavka trojfarebná)
0 0 Egretta caerulea (Little Blue Heron - volavka modrosivá)
0 Egretta thula (Snowy Egret - volavka žltoprstá)
0 0 Fregata magnificens (Magnificent Frigatebird - fregata vznešená)
0 Pelecanus erythrorhynchos (American White Pelican - pelikán biely)
0 0 Pelecanus occidentalis (Brown Pelican - pelikán hnedý)
0 Phalacrocorax brasilianus (Neotropic Cormorant - kormorán olivový)
0 0 Phalacrocorax auritus (Double-crested Cormorant - kormorán ušatý)
0 0 Anhinga anhinga (Anhinga - anhinga jarabá)
0 0 0 0 0 Cathartes aura (Turkey Vulture - kondor morkovitý)
0 Cathartes burrovianus (Lesser Yellow-headed Vulture - kondor modrohlavý)
0 0 0 0 0 Coragyps atratus (Black Vulture - kondor krkavcovitý)
0 Sarcoramphus papa (King Vulture - kondor kráľovský)
0 0 Pandion haliaetus (Western Osprey - kršiak rybár)
0 Elanoides forficatus (Swallow-tailed Kite - koršun vidlochvostý)
0 Circus cyaneus (Northern Harrier - kaňa sivá)
0 Buteogallus anthracinus (Common Black Hawk - myšiak antracitový)
0 Buteogallus urubitinga (Great Black Hawk - myšiak vodný)
0 0 0 Buteo magnirostris (Roadside Hawk - myšiak zobatý)
0 Caracara cheriway (Northern Crested Caracara - karakara chochlatá)
0 Falco rufigularis (Bat Falcon - sokol netopierí)
0 Aramides cajanea (Grey-necked Wood Rail - chriašteľ sivokrký)
0 0 0 Fulica americana (American Coot - lyska popolavá)
0 Himantopus mexicanus (Black-necked Stilt - šišila čiernokrká)
0 Jacana spinosa (Northern Jacana - jakana ostnatá)
0 Limnodromus griseus (Short-billed Dowitcher - brežník sivý)
0 Numenius phaeopus (Whimbrel - hvizdák malý)
0 Tringa melanoleuca (Greater Yellowlegs - kalužiak jarabý)
0 Tringa semipalmata (Willet - kalužiak bahenný)
0 Actitis macularius (Spotted Sandpiper - kalužiačik škvrnitý)
0 0 Arenaria interpres (Ruddy Turnstone - kamenár strakatý)
0 Calidris alba (Sanderling - pobrežník belavý)
0 Calidris mauri (Western Sandpiper - pobrežník aljašský)
0 Rynchops niger (Black Skimmer - zobáľ čiernochrbtý)
0 0 Leucophaeus atricilla (Laughing Gull - čajka aztécka)
0 Larus delawarensis (Ring-billed Gull - čajka obrúčkozobá)
0 0 Thalasseus maximus (Royal Tern - rybár veľký)
0 Thalasseus sandvicensis (Sandwich Tern - rybár sivý)
0 0 Columba livia (Common Pigeon - holub divý)
0 Patagioenas flavirostris (Red-billed Pigeon - holub červenozobý)
0 Streptopelia decaocto (Eurasian Collared Dove - hrdlička záhradná)
0 0 Zenaida asiatica (White-winged Dove - nachovka bielokrídla)
0 Columbina passerina (Common Ground Dove - dudlavec vrabčí)
0 0 Aratinga nana (Olive-throated Parakeet - klinochvost hnedohrdlý)
0 0 Amazona albifrons (White-fronted Amazon - amazoňan bieločelý)
0 0 Amazona xantholora (Yucatan Amazon - amazoňan belizský)
0 0 0 Piaya cayana (Squirrel Cuckoo - kukavka krovinová)
0 Amazilia yucatanensis (Buff-bellied Hummingbird - kolibrík hnedastobruchý)
0 0 0 Archilochus colubris (Ruby-throated Hummingbird - čmeľovec červenohrdlý)
0 Trogon melanocephalus (Black-headed Trogon - trogón čiernohlavý)
0 Trogon violaceus (Violaceous Trogon - trogón amazonský)
0 Chloroceryle aenea (American Pygmy Kingfisher - rybárec malý)
0 0 Megaceryle alcyon (Belted Kingfisher - rybárec modrosivý)
0 0 Eumomota superciliosa (Turquoise-browed Motmot - momot čiernohrdlý)
0 Melanerpes pygmaeus (Yucatan Woodpecker - tesárik malý)
0 Melanerpes aurifrons (Golden-fronted Woodpecker - tesárik zlatočelý)
0 Sphyrapicus varius (Yellow-bellied Sapsucker - miazgojed žltobruchý)
0 0 0 0 Dryocopus lineatus (Lineated Woodpecker - tesár škvrnitý)
0 Campephilus guatemalensis (Pale-billed Woodpecker - chochlák bledozobý)
0 0 Xiphorhynchus flavigaster (Ivory-billed Woodcreeper - klzáčik smejivý)
0 Contopus cinereus (Tropical Pewee - pamuchár tropický)
0 Myiozetetes similis (Social Flycatcher - postriežkar družný)
0 0 0 0 0 Pitangus sulphuratus (Great Kiskadee - postriežkar bentevi)
0 0 0 0 0 Tyrannus melancholicus (Tropical Kingbird - postriežkar čiernozobý)
0 Tityra semifasciata (Masked Tityra - tityra masková)
0 Vireo griseus (White-eyed Vireo - vireo bielooký)
Oriolus xanthornus (Black-hooded Oriole - vlha kapucňová)
0 0 0 Cyanocorax yucatanicus (Yucatan Jay - kapuciarka žltonohá)
0 0 0 0 Psilorhinus morio (Brown Jay - kapuciarka hnedá)
0 Tachycineta albilinea (Mangrove Swallow - lastovička mangrovová)
0 Stelgidopteryx serripennis (Northern Rough-winged Swallow - lastovička zúbkokrídla)
0 Hirundo rustica (Barn Swallow - lastovička obyčajná)
0 Pheugopedius maculipectus (Spot-breasted Wren - oriešok škvrnitý)
0 Dumetella carolinensis (Grey Catbird - drozdec mačací)
0 0 0 0 0 Mimus gilvus (Tropical Mockingbird - spevák tropický)
0 Turdus grayi (Clay-colored Thrush - drozd Grayov)
0 0 Euphonia hirundinacea (Yellow-throated Euphonia - organista žltohrdlý)
0 Dendroica aestiva (American Yellow Warbler - horárik žltý)
0 Dendroica petechia (Mangrove Warbler - horárik zlatý)
0 Dendroica magnolia (Magnolia Warbler - horárik magnóliový)
0 Dendroica dominica (Yellow-throated Warbler - horárik sivochrbtý)
0 0 Mniotilta varia (Black-and-white Warbler - horárik strakatý)
0 Setophaga ruticilla (American Redstart - horárik čierny)
0 0 Seiurus aurocapilla (Ovenbird - horárik žltohlavý)
0 0 Seiurus noveboracensis (Northern Waterthrush - horárik ľabtuškovitý)
0 Wilsonia citrina (Hooded Warbler - horárik kuklatý)
0 Icterus prosthemelas (Black-cowled Oriole - trupiál banánový)
0 Agelaius phoeniceus (Red-winged Blackbird - vlhovec červenokrídly)
0 0 0 0 0 Quiscalus mexicanus (Great-tailed Grackle - vlhovec člnkochvostý)
0 Sturnella magna (Eastern Meadowlark - lúčnik obojkový)
0 Arremonops chloronotus (Green-backed Sparrow - strnádlik zelenochrbtý)
0 Piranga rubra (Summer Tanager - piranga červená)
0 Cardinalis cardinalis (Northern Cardinal - kardinál červený)
0 Saltator coerulescens (Greyish Saltator - tanečník sivý)
0 0 Passerina caerulea (Blue Grosbeak - pápežík modrý)
0 0 Passerina ciris (Painted Bunting - pápežík zlatochrbtý)

Neurčené vtáky

 {gallery}/balogm/Yucatan_2013/10_Unknown{/gallery}

Klikni na obrázok pre zobrazenie celej galérie vtákov, ktoré sa mi nepodarilo spoľahlivo určiť

{jcomments on}

Who's online

We have 755 guests and 4 members online